Sobre la vitalitat del procés s'ha parlat molt últimament. Hi ha qui el dona per mort i altres defensen la seva vigència. El darrer a posicionar-se sobre l'estat del procés ha estat Artur Mas. "El procés no està ni viu ni mort, està al congelador, està hivernant", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha afegit: "Ningú pot certificar si el procés ha acabat o no acabat. Només ho poden certificar els ciutadans de Catalunya quan vagin a votar".

Mas ha recordat que, darrerament, la majoria independentista han estat les forces més votades, malgrat no ser els partits en solitari més votants. Justament, per això, ha advertit: "Si qualsevol personatge es dedica a dir que el procés s’ha acabat no només és una provocació, sinó que a més és una irresponsabilitat. Mentre hi hagi molta gent que vulguis un futur en termes de sobirania, això estarà sobre la taula". 

A més, Mas ha reflexionat sobre les possibles alternatives a la independència. Considera que, en el passat, les passes per millorar l'autogovern de Catalunya eren possibles, però moltes d'aquestes vies ara estan tancades. Per això, considera que és molt legítim que molts ciutadans considerin que és la millor via

"ERC vol convertir-se en el partit hegemònic" 

Mas ha assegurat que l'estratègia que segueix Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és molt clara: "Vol convertir-se en el partit hegemònic dins de Catalunya", ha afirmat i ha afegit: "Li està costant molt, moltíssim". Ha remarcat que ERC es troba amb una situació en què compta amb 33 diputats. "És el moment que hi ha menys suport a un Govern, ho intenten, però no se n'acaben de sortir", ha conclòs. 

La separació de Convergència 

"Jo formo part del PDeCat, des d'un punt de vista purament administratiu", ha apuntat Mas i ha assegurat: "Jo soc víctima, com altra gent, del que va ser la separació interna de Convergència. Les que portàvem temps i havíem aconseguit sumar vam veure aquesta divisió amb sorpresa". Ha reconegut que el seu desig seria que tots aquests mons que van sorgir de la separació de Convergència es tornessin a reagrupar, "no per ser exactament convergència, és impossible, simplement perquè hi hagi un partit que articuli aquests valors". 

Jordi Pujol i el seu llegat

Preguntat sobre la seva relació amb Jordi Pujol, Mas ha afirmat que no ha deixat mai de parlar amb ell. Sobre la preocupació de Pujol del seu llegat, Mas ha estat taxatiu: "Crec que recordarem més les llums. Tot i que les ombres no hi desapareixeran, des del meu punt de vista les llums superaran de molt les ombres. Serà un llegat molt més lluminós que fosc".