L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, hauria demanat a l'OTAN que donés suport a una hipotètica declaració d'independència de Catalunya poc abans de la celebració de la consulta del 9-N, segons una hipòtesi plantejada per El Confidencial. El digital espanyol, assegura que el Govern de Mas va contractar el lobby Independent Diplomat, especialitzat en processos d'independència, durant el període entre 2013 i 2015.

Durant aquest període, sempre segons l'article publicat a El Confidencial, Mas i el seu Govern haurien arribat a oferir a l'OTAN, durant el 2014, que s'ubiqués una subseu de l'aliança militar dins del territori català després de la independència. Aquesta opció plantejada per la Generalitat va ser declinada ja que a l'OTAN no li interessava augmentar la seva presència al sud d'Europa.

En tot aquest procés, la tasca de Independent Diplomat hauria estat afavorir els contactes entre el Govern i diferents càrrecs de l'aliança militar. De fet la primera gran tasca del lobby hauria estat aconseguir que l'aleshores conseller d'Acció Exterior, Roger Albinyana, es reunís, discretament, amb dirigents de l'OTAN a Brussel·les durant el 2013.

Amb tot el digital espanyol, especula que el Govern va intentar desplegar la seva acció exterior per "contraprogramar" la diplomàcia espanyola, a través del Diplocat, per intentar aconseguir suports internacionals de cara a una hipotètica independència l'any 2014.