L'expresident de la Generalitat Artur Mas creu que després del referèndum de l'1-O no s'havien de convocar eleccions ni declarar la independència. "Havíem guanyat! Per què hem de fer ara ràpidament unes eleccions o una DUI? Ja que hem guanyat, anem a explicar durant uns quants mesos a tot el món aquesta gran victòria. I anem a guanyar aliats perquè, sense aliats, no arribarem a fer la independència real", ha argumentat en una entrevista a Rac 1.

D'altra banda, ha lamentat les imatges del primer aniversari de l'1-O davant el Parlament i ha demanat que no es doni "cap excusa" als adversaris, que estan tot el dia pensant com posen l'etiqueta de la violència a sobre l'independentisme.

Sobiranisme victoriós

Mas ha defensat que, després de l'1-O, la posició del sobiranisme català era victoriosa a tot arreu del món, davant un Estat "intolerant i poc democràtic que pegava". Davant aquest escenari, l'expresident creu que s'hauria d'haver apostat per internacionalitzar aquesta "gran victòria" i que, per tant, la resposta no era ni convocar eleccions ni declarar la independència unilateralment.

L'expresident també s'ha mostrat crític amb els incidents que hi va haver davant el Parlament l'1 d'octubre d'aquest any. "Tots els nostres adversaris —molt durs— de l’estat espanyol, estan tot el dia pensant com ens posen l’etiqueta de la violència a sobre, i no els hem de donar cap excusa. Però és que, de vegades, els donem excuses, gratuïtes, que ens podríem estalviar", ha lamentat.

D'altra banda, ha respost les afirmacions de l'exconsellera Clara Ponsatí, que considera que el referèndum va ser un "farol". Mas assegura que ningú posa en risc la seva llibertat i el seu patrimoni per perpetrar un engany.