Aquest és l'article sencer del Komsomolskaya Pravda, el segon diari amb més circulació a Rússia i amb una tirada de 20.354.000 exemplars, on proposa que el país actuï com a mediador entre Catalunya i Espanya per trobar una sortida al conflicte.

Rússia i Catalunya han de sincronitzar els seus interessos nacionals

El 2019, celebrem el 80è aniversari del final de la Guerra Civil espanyola. Un conflicte violent que té moltes similituds amb l'actualitat.

Gràcies als actors internacionals, el conflicte intern es va convertir en una guerra pel poder totalment europea. Els republicans van rebre el suport de la Rússia soviètica, i els nacionals van rebre molt suport de l'Alemanya nazi i de la Itàlia feixista.

Malgrat que l'ajuda russa va ser extremadament limitada (el nombre dels efectius a la península Ibèrica va ser inferior a 2.000, mentre que Berlín i Roma hi havien enviat 50.000 i 150.000 homes), la propaganda del corrent principal europeu va descriure el conflicte com una agressió russa que obligava a una solidaritat de tot Occident. Però l'amenaça real no era pas Moscou, sinó els règims feixistes que, quan van decidir practicar una experiència de guerra moderna a Espanya, van desencadenar la confrontació més sagnant de la història de la humanitat només mig any després.

La societat russa de llavors considerava la derrota de les forces republicanes, inclosa la Generalitat de Catalunya, com una tragèdia pròpia i profunda. Centenars d'orfes espanyols i catalans van ser evacuats, i van trobar refugi a les vastes estepes de la Rússia soviètica.

Actualment, la península Ibèrica pateix un conflicte entre els unionistes i els secessionistes catalans. I, a més, com fa 80 anys, la propaganda afirma que el moviment independentista català i el seu referèndum del 2017 han estat manipulats com titelles pels russos, encara que no n'hi ha cap prova. I també s'expliquen contes de fades sobre brutals hackers russos que accidentalment van provocar l'elecció del president erroni en l'Estat més poderós del món, els Estats Units.

Potser alguns patriotes catalans s'han sentit decebuts per aquestes acusacions ridícules, però nosaltres els russos ens enfrontem a una propaganda occidental tan absurda, a una ceguesa falsa i a un doble vara de mesurar des de fa dècades. Occident ha reconegut la independència del Kosovo (sense cap referèndum) el 2008 i ha obviat el referèndum per a la unificació entre Rússia i Crimea del 2014. El mateix any, Occident va acceptar el referèndum escocès sobre la secessió i va rebutjar el de Donbass [en disputa entre Rússia i Ucraïna].

La reacció d'Occident davant dels casos reeixits d'independència (com el del Kosovo, que ja he esmentat, o el del Sudan del Sud el 2011) és molt interessant. Per què Occident els va reconèixer però va obviar l'aposta simultània de Catalunya?

Segons la meva opinió, la causa és que Occident només dona suport als independentistes que estan disposats a convertir-se en els seus representants després d'obtenir la independència. Com al Kosovo, on Camp Bondsteel, una de les bases militars nord-americanes més grans i secretes, està operant des de la invasió il·legal de l'OTAN a Iugoslàvia el 1999.

Però els catalans, com a nació antiga i molt desenvolupada, no són titelles de ningú. Imaginin-se una base militar dels EUA a Catalunya. No poden? Aquesta és l'explicació per què el món lliure no va atendre l'últim moviment de l'alliberament català.

En qualsevol cas, encara que va ser pacificat amb una petita repressió, el moviment independentista català sobreviu. El mateix passa respecte a la península Ibèrica (perquè molts catalans i la majoria dels hispans són unionistes els interessos dels quals també importen).

Ara o en el futur, aquest problema s'ha de resoldre, i la solució ha de ser pacífica i democràtica.

Entre els actors mundials, només hi ha un país que proporciona estabilitat i no esclavitud política o econòmica. És la meva mare pàtria, Rússia. Amb la negociació de Rússia, ha començat finalment un procés pacífic i un diàleg inclusiu a Síria, on Moscou ha aconseguit reunir en una taula entitats molt diferents, des de l'oposició democràtica siriana fins a les forces kurdes i les d'Assad.

Els russos i els catalans no tenen res a discutir, sinó molt a compartir. I també Espanya, que és l'únic gran país europeu que mai no ha tingut una guerra amb Rússia.

Per tant, en cas que els habitants de la península Ibèrica ho demanin, Moscou està disposat a proporcionar la seva ajuda una vegada més, la qual cosa permetria mantenir l'estabilitat a la nostra casa comuna europea.

Edvard Chesnokov, autor de l'article i director adjunt del departament internacional del diari Komsomolskaya Pravda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat