L'aplicació de l'article 155 a Catalunya ha suposat la pràctica renovació de tota la cúpula del Govern de la Generalitat. Segons les últimes dades fetes públiques per l'entitat Servidors.cat, que ha recollit El Nacional, 259 treballadors públics han estat destituïts dels seus càrrecs al llarg d'aquests gairebé set mesos d'intervenció de les institucions catalanes. El govern espanyol ha fulminat diversos perfils governamentals procedents de diversos nivells de l'administració, la majoria amb un càrrec polític i provinents de la conselleria més envestida per la vigència del 155: la d'Economia i Hisenda.

L'entitat fa una distinció entre tres tipus de perjudicis en referència al 155: els que han afectat persones concretes; perjudicis per a les institucions, organismes i els òrgans públics que s'han dissolt o suprimit, i la resta de danys causats en termes de pèrdua o paralització d'iniciatives, inversions o subvencions que depenen de l'administració catalana.

Les dades actualitzades per aquesta entitat mostren que, a banda de les destitucions, hi ha set líders independentistes a l'exili i nou que estan empresonats —els consellers i els Jordis—. Segons la mateixa entitat, el 155 també ha suposat l'eliminació de 24 organismes, als quals cal afegir-ne quatre més que han estat intervinguts.

A més, segons denuncia l'entitat, l'activitat parlamentària també s'ha vist greument afectada pel 155: segons les dades publicades, hi ha una setantena de lleis que s'han vist paralitzades per la intervenció de l'autonomia catalana.

Servidors.cat (Associació Servidors Públics de Catalunya) és una agrupació de treballadors de l'administració pública catalana contra el 155 que s'encarrega de recollir els efectes del control directe del govern espanyol sobre les institucions catalanes. D'aquesta manera, l'associació realitza un inventari en què fa un recull de la llarga llista d'efectes sobre Catalunya que trametran al Govern que liderarà el president Torra.

El final del 155?

El balanç arriba just el dia després de la presa de possessió del president Quim Torra, pas previ necessari per a la configuració d'un nou Govern a Catalunya. Segons el que estableix l'acord del Consell de Ministres i el Senat, el final del 155 té lloc justament amb el nomenament d'un nou executiu català. Ara bé, hi ha hagut múltiples veus, provinents del PP i de Cs, que han assenyalat que la intervenció de l'autonomia catalana podria prendre una altra forma amb l'acabament del 155.

De fet, això mateix denuncia Servidors.cat, que recorda que PP i PSOE han acordat mantenir el control de les finances de la Generalitat malgrat la nova configuració del Govern. El Ministeri d'Hisenda continuarà controlant els comptes, malgrat l'oposició de les formacions independentistes i sota la justificació que es tracta d'una intervenció anterior a l'1-O.

Tots els afectats

El Nacional ha elaborat un cercador interactiu en què figuren tots els afectats per l'aplicació de l'article 155. Hi figuren les persones que van ser cessades, empresonades o bé que van decidir marxar a l'exili. A part del president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i els consellers, s'hi pot trobar més de dos-cents càrrecs pertanyents a l'administració.

Es pot cercar als càrrecs pel seu nom, pel departament en què treballaven o bé per la situació amb què s'han trobat arran de l'aplicació del 155.

Dades de Servidors.cat a 18 de maig de 2018 / Elaboració: A. A.