La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha evitat entrar a valorar el govern de Pedro Sánchez tot i admetre que hi ha noms "inquietants i sorprenents" com el del ministre d'Exteriors, Josep Borrell.

"Hi ha de tot. No valorarem el govern espanyol pel que han dit sinó pel que hauran de fer. Voldríem pensar que hi haurà responsabilitat", ha admès en la seva primera roda de premsa com a portaveu del Govern, la primera que se celebra a la sala de premsa des del 24 d'octubre de l'any passat.

Artadi ha advertit que el vot de les formacions independentistes en la moció de censura no va ser a favor de Pedro Sánchez sinó en contra Mariano Rajoy però ha mostrat la confiança que hi ha "un canvi", per la qual cosa no jutjaran abans d'hora.

"Veurem si s'han de fer perdonar els vots dels partits independentistes i per això exerciran una repressió més dura, o si bé s'obrirà una nova etapa. La pilota és a la seva teulada. Veurem quina capacitat i quina voluntat té", ha advertit.

No es retirarà la pancarta

De moment, el Govern no té novetats en relació a la reunió que el president, Quim Torra, ha demanat per celebrar amb Pedro Sánchez. Considera que la trobada s'hauria de celebrar demà mateix atès que el de Catalunya és "el tema més important que té Pedro Sánchez" damunt la taula.

En ser preguntada sobre l'exigència de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que es retiri la pancarta que hi ha a la façana del Palau de la Generalitat com a condició perquè demà acudeixi a la reunió a la qual l'ha citat Torra, Artadi ha advertit que "es retirarà el dia que no hi hagi presos i exiliats" i ha recordat que els regidors de l'Ajuntament van cada dia a treballar al consistori que té un llaç a la façana.

Imatges d'Estremera

Pel que fa a les imatges del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Quim Forn i Raül Romeva a Estremera, Artadi ha assegurat que demanaran explicacions a Institucions Penitenciàries "per vulneració dels drets".

La portaveu considera que seria "inexplicable" que l'aparició d'aquestes imatges no tingués conseqüències. "Són dures perquè ens posen de manera molt evident davant el que està succeint", ha lamentat tot recordant que els presos són en presó preventiva i reclamant no el seu acostament sinó la posada en llibertat.

Querella contra Rajoy

D'altra banda, durant la reunió del consell executiu, el president ha informat els membres del gabinet de la querella que ha presentat contra l'expresident Mariano Rajoy i la número dos del seu govern Soraya Sáenz de Santamaría per la no publicació del decret de nomenament dels membres del seu govern.

Els consellers que figuraven en aquell decret 2/2018 han decidit que també es querellaran, per la qual cosa "en els propers dies es personaran" davant del tribunal.

Carta a mandataris europeus

Així mateix, Torra ha comunicat als membres del Govern que enviarà una carta als mandataris europeus per explicar-los la nova situació del Govern, destacar la situació "anòmala" a Catalunya amb "presos polítics i persecució de drets" i subratllant el compromís amb el diàleg, la igualtat de drets i el respecte als drets humans.