"Decebedora a nivell polític i sectorial". Així de clara i contundent s'ha mostrat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, avui en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, on s'ha lamentat que els temes sectorials durant la reunió bilateral "s'hagin derivat tots a partir de setembre" perquè "no portaven la feina feta", així com que només es "limitessin a prendre nota".

Admetent, però, que a diferència del govern del PP, amb el del PSOE "tots vam poder parlar obertament", Artadi s'ha mostrat en desacord amb les paraules de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, quan va celebrar el diàleg amb el Govern assegurant que això conduirà cap a la "normalitat institucional" perquè, ha posat de manifest, "tenir presos, exiliats i alcaldes perseguits no és normalitat".

De fet, sobre això també s'ha mostrat dolguda perquè, d'una banda, "ens van dir que que la justícia és independent" i, de l'altra, ha recordat que no van voler parlar d'autodeterminació perquè "van dir que això no pot emanar de la comissió bilateral".

Ara bé. Com que, segons ha subratllat la portaveu del Govern, "és molt diferent com veiem la realitat uns i com la veuen uns altres" i ha sustentat que, precisament per això, "hi ha d'haver diàleg", Artadi ha volgut calmar els ànims de molts catalans assegurant que "la majoria dels independentistes entenen i comparteixen la via de la negociació".

Nou referèndum o... DUI?

Artadi, que ha reconegut que celebrar un nou referèndum podria ser un dels objectius del Govern, també ha admès que, en cas que no es pogués repetir la votació de l'1-O, podria ser que tornessin a emprendre la via unilateral. La també consellera de la Presidència ha volgut deixar clar que, tot i que "ja veurem fins a on podem arribar", a ella li agradaria que la legislatura "fos productiva" i, justament en aquest sentit, ha negat que l'executiu de Quim Torra tingui prevista una convocatòria electoral.

De moment, hauran de veure com avança la situació, començant per la reunió d'avui entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, perquè, segons Artadi, això "deu condicionar" el cap del govern socialista. "El marge l'haurem d'anar veient pas a pas, no podem preveure què passarà cada setmana", ha insistit.

El que sí que té clar és que "no suspendrem Puigdemont" i que "no passarem per aquí" i, per això, ha volgut posar damunt la taula la idea que "la solució per l'exili i la presó no té per què ser la mateixa".