El govern espanyol ha tancat la porta aquesta tarda a negociar amb el Govern de la Generalitat sobre el dret a l'autodeterminació i la situació dels presos. Aquesta ha estat la principal conclusió de la comissió bilateral Estat-Generalitat que s'ha celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat, la primera que se celebrava en els últims set anys. La cimera havia de ser una mostra de la represa del diàleg entre els dos governs, després d'anys de relacions pràcticament inexistents, però la realitat de la trobada encara ha quedat per sota les expectatives del Govern català. 

Malgrat el xoc en presos i autodeterminació, la ministra Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha volgut celebrar que la reunió s'hagi produït i que suposi una "obertura de diàleg" entre les dues administracions que porti a la "normalitat institucional". Tot i això, Batet ha reconegut també que hi ha hagut "discrepàncies importants" especialment pel que fa a presos i autodeterminació i ha instat al Govern català a buscar una modificació de l'Estatut i de la Constitució si volen canviar l'"encaix constitucional".

A més, la delegació espanyola ha retret a la Generalitat durant la reunió algunes de les actituds del Govern català, com el bloqueig del Parlament, o la no "neutralitat" de les institucions i els espais públics. Ha estat en el moment en que la delegació de l'executiu català, liderada pel conseller Ernest Maragall, demanava poder negociar sobre l'autodeterminació i la situació dels presos i els exiliats creant una comissió. Un punt que ha estat rebutjat categòricament per l'Estat.

Malgrat tot, Batet ha volgut posar en valor la reobertura del diàleg entre els dos governs i ha defensat que el govern de Pedro Sánchez "té un projecte integrador per Catalunya". També ha garantit "lleialtat institucional", un element que ha advertit que és necessari perquè es puguin produir "avenços de veritat".

Reactivació de les comissions i subcomissions

Tal com ja estava previst, la reunió d'aquest dimecres no ha tancat acords concrets però, en canvi, sí que ha servit per activar les comissions i les subcomissions previstes a l'Estatut i també vinculades a la Comissió Bilateral, ha explicat Batet. "També hem previst un calendari des de principis de setembre i per desenvolupar tot l'any", ha afegit. 

Una de les principals és la subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes, que és la que ha de negociar sobre els recursos davant del Constitucional. Un dels punts on els dos executius han apropat més les posicions. Batet s'ha mostrat disposada a "replantejar" els recursos a les lleis socials aprovades al Parlament, com per exemple la d'emergència habitacional, perquè "compartim majoritàriament objectius d’aquestes lleis".

En aquest punt, la ministra ha defensat un replantejament respecte a l'anterior Govern del PP, ja que ha considerat que l'Estat no ha d'actuar amb el criteri de "sospita de tot allò que ve dels territoris" i, en aquest sentit, ha apostat per "buscar l'encaix constitucional per atendre les necessitats dels ciutadans".

També s'han posat en marxa tres comissions més: la de cooperació i col·laboració, d'acció exterior i d'infraestructures. I de moment aquest agost el govern espanyol es compromet també a nomenar els integrants de les comissions mixtes. Així, es preveu que es posi en marxa també la comissió que fa referència a "assumptes econòmics i financers", i la de transferències, "paralitzada durant anys" per tal de "revisar els traspassos iniciats i pendents". 

En aquesta comissió mixta per a assumptes econòmics i financers, hi haurà dos grups de treball, segons ha explicat la ministra: un de tributs propis i un altre sobre finançament, des del que es podrà abordar un futur nou model de finançament autonòmic.

Nova trobada al desembre

La trobada ha estat presidida pel conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, i l’han acompanyat per part del Govern de la Generalitat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el delegat del govern de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve; i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro

Per part del govern espanyol, la ministra Meritxell Batet ha liderat la comitiva integrada pels secretaris d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; el d’Hisenda, Inés María Bardón; el d’Infraestructures, Pedro Saura; i el de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla; i l’acompanyaven la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; i el secretari de la representació de l’Estat espanyol, José María Pérez.

La propera reunió de la comissió bilateral se celebrarà el proper mes de desembre. Durant aquests mesos que queden, es reuniran les diferents comissions i subcomissions que s'han creat en el marc de la reunió. Feia set anys que no es convocava una reunió d'aquest tipus ni es constituïen les diferents comissions i subcomissions previstes per desenvolupar l'Estatut i el marc competencial. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat