Amb el no d'Elsa Artadi a entrar al nou Govern, s'obren dues qüestions principals. Els motius que l'han fet renunciar i qui agafarà el seu relleu. Tal com ella mateixa ha recordat, mai havia confirmat que hi entrés però ha estat una de les protagonistes indiscutibles de l'acord que ha aconseguit Junts amb Esquerra per investir Pere Aragonès i tirar la nova legislatura endavant.

Per això, ha volgut esvair dubtes. D'entrada, reiterant l'estreta col·laboració amb la que ha treballat dins el seu partit amb Jordi Sànchez, dos perfils clau per estendre ponts amb els republicans: "Amb Jordi Sànchez som diferents però hem treballat junts i hem fet junts les primàries del partit, la campanya electoral de la presidència Borràs i jo soc una persona que entenc la lleialtat i amb ell som sempre molt honestos i podem parlar de tot", en declaracions a Catalunya Ràdio. Per això, reafirma la bona entesa malgrat la divergència de punts de vista: "Si algú ho entén com a diferències, és que no entén el treball en equip".

Les relacions amb Aragonès

Artadi tanca files per aquesta banda i també per la del partit amb qui es formarà govern, ERC, i el seu futur president: "Jo no tinc cap problema amb Pere Aragonès". Sobre el nou Govern però, no ha negat que el que s'ha tancat és el mateix que ja estava sobre la taula fa tres mesos: "No vull desmerèixer l'acord entre Sànchez i Aragonès però és el mateix que el que hi havia. Ara, sense sorolls".

I es remet a l'aval que ha donat la militància de Junts amb un 83% dels vots favorable a l'acord: "La nostra militància està molt contenta, tal com es va demostrar". La mateixa Artadi ha reconegut que també va votar sí: "De la direcció del partit vull pensar que tots vam votar a favor. Ningú es va expressar dient que hi votaria en contra perquè ens portava el no a l'oposició".

I ara, què?

Al nou Govern s'obre l'interrogant del seu relleu. Artadi no descarta que la vicepresidència i la conselleria d'economia puguin liderar-la, per separat, dues figures, però no dona noms: "Desconec si està presa la decisió. Jordi Sànchez m'ha donat alguns noms. Laura Borràs també m'ho ha consultat i en uns dies sortirem de dubtes". Amb el que demana centrar-se ara, és complir amb l'entesa que han de mantenir amb el soci de Govern, Esquerra, però també amb la CUP: "Amb la majoria inèdita de 74 diputats espero que funcionem bé. S'ha parlat molt de com funcionarem ERC i Junts però també hem de veure la CUP. No em preocupa però m'ocupa. Hem de fer el que les urnes ens han marcat".

Deixant de banda el Govern, Artadi se centra en l'objectiu de les eleccions municipals l'any 2023. Seguirà treballant per liderar la seva candidatura a l'Ajuntament de Barcelona: "S'han fet moltes teories sobre conspiració i si ara deixés l'ajuntament, es diria que he trencat la paraula també". El compromís que es marca assegura que es remet a una causa "personal, a favor de la ciutat i la seva àrea metropolitana" i per una qüestió "d'urgència" que, com a barcelonina, passa per "fer fora Colau i Collboni".

Fotografia de portada: Elsa Artadi, Francesc de Dalmases i Josep Rius sortint de la reunió de Junts amb ERC el 5 de maig del 2021.