Davant les crides d'ERC a sumar els comuns en un acord de Govern, Junts insisteix que l'única fórmula possible a la vista dels resultats de 14 de febrer és un executiu independentista. Això no obstant, adverteix que no entrarà a parlar de la composició de l'executiu i el repartiment de responsabilitats fins que hi hagi un acord de legislatura en què es concreti una estratègia compartida que permeti evitar les tensions viscudes la darrera legislatura. 

"Aquesta és la legislatura del 52% de vot independentisme i l'única opció possible és un acord de legislatura, no només un acord d'investidura i govern, sinó legislatura en tots els àmbits d'actuació institucional, que donés coherència a una estratègia compartida per avançar en la república catalana", ha advertit la portaveu del partit, Elsa Artadi, que ha assegurat que Junts està centrat en aquest acord i no avançarà en altres punts de repartiment de responsabilitats i càrrecs o polítiques de Govern fins que s'hagi concretat aquest acord.

Junts insisteix en el seu posicionament després que dijous de la setmana passada va mantenir la primera reunió amb la CUP i, divendres, la primera trobada amb Esquerra. Tot i que la portaveu ha insistit repetidament que no hi ha damunt la taula noms ni càrrecs, sí que ha admès que el que seria lògic és que el seu partit presidís el Parlament, igual com ERC el va presidir l'anterior legislatura quan Junts va assumir la presidència de la Generalitat.

Presència dels comuns

Sobre la presència dels comuns en aquest acord, ha insistit que qualsevol que es vulgui sumar a una proposta independentista ha de ser benvingut, però ha insistit que l'acord l'han de tancar les tres forces sobiranistes.

"Un govern independentista nítidament és l'únic que té una majoria assegurada, l'únic que pot donar resposta al mandat del 14-F, l'únic que pot avançar cap a la independència, i al final és també el que va votar la ciutadania el 14-F, qualsevol altra fórmula no té la majoria social darrere ni tindria l'estabilitat necessària per sortir de la crisi", ha advertit.

Polèmica amb els Mossos

Amb relació a les protestes que s'estan registrant aquests dies arran de l'empresonament de Pablo Hasél, ha insistit a denunciar que s'hagin produït situacions inacceptables "com la pèrdua d'un ull d'una jove a Barcelona" i ha proposat un debat al Parlament de Catalunya, com es va fer en el cas Ester Quintana, per garantir "una policia democràtica que defensi tots els drets".

"JxCat recolza el cos de Mossos d'Esquadra, però res no exclou la possibilitat d'introduir canvis i millores. La millor manera de defensar els agents és revisar els protocols que no siguin correctes i calgui revisar", ha advertit, a més de denunciar els dèficits de finançament del cos provocats per incompliments de l'executiu espanyol.

Artadi ha insistit que aquestes protestes es produeixen "com a resultat un Codi Penal vuitcentista, que protegeix abans una monarquia corrupta que drets fonamentals com és la llibertat d'expressió", i ha responsabilitzat la "covardia política" de l'executiu de Pedro Sánchez que no ha abordat els canvis legislatius necessaris per evitar aquesta situació.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi / Julio Díaz