El 12 de març s'ha de constituir el nou Parlament de Catalunya. A partir de llavors, en deu dies hàbils s'ha de celebrar la primera sessió d'investidura. Històricament totes dues votacions han anat lligades i s'ha negociat conjuntament el repartiment de cadires a la mesa i la presidència de la Generalitat i posterior formació de govern. El ritme de les converses que ha engegat Esquerra Republicana va més lent del previst; tot just aquest dilluns completarà la primera ronda de contactes amb els partits amb qui aspira a formar govern, Junts, CUP i En Comú Podem

A la seu de Calàbria es resisteixen a acceptar que aquesta combinació del que anomenen "Govern del 3-O" és impossible i insisteixen que fins al 12 de març "hi ha marge": Així ho ha afirmat aquest dilluns Marta Vilalta. Ara bé, el cert és que els republicans ho tenen magre, si ens fixem en les condicions que públicament han posat els actors implicats. Aquest matí, els comuns han deixat clar que per plantejar-se qualsevol tipus d'aliança cal que, abans, ERC descarti de l'equació Junts per Catalunya. I els de Puigdemont valoren com a inviable una coalició amb ECP si els d'Albiach no compren una agenda netament independentista. 

Malgrat que les línies vermelles són clares, els de Junqueras afirmen que "les reunions van bé" i insisteixen "que tothom es deixi de vetos i d'interessos partidistes". La portaveu del partit, que forma part del comitè negociador dels republicans, no tira la tovallola (de moment): "No ho donem encara per impossible". 

 

Segona ronda

Aquest dilluns, ERC tanca la primera fase de les converses amb una reunió amb els comuns. La setmana passada ja van veure's primer amb la CUP i després amb Junts per Catalunya. Sobre la demanda dels de Colau de deixar fora Junts, Vilalta ha evitat concretar si es plantegen la possibilitat d'excloure el partit de Puigdemont del nou govern. "No descartem ningú. Nosaltres no posem vetos a ningú".

Durant els propers dies s'intensificaran els contactes. El comitè negociador d'ERC es tornarà a reunir amb tots els partits implicats per mirar de desencallar un acord, de moment, impossible. 

Aquest cap de setmana, la CUP celebra un consell polític durant el qual, entre d'altres punts, haurà de decidir si vol entrar a formar part del nou Govern o no. ERC s'ha compromès a traslladar als anticapitalistes un document de mínims perquè puguin afrontar el debat intern.

El debat sobre ordre públic

Els disturbis que s'han anat encadenant nit rere nit, al llarg de la setmana passada, s'han colat de ple en les converses per fer govern de la mà de la CUP. Els anticapitalistes han situat com a condició per seguir les negociacions que es dissolgui la brigada antidisturbis del cos de Mossos d'Esquadra, que s'eliminin les bales de foam i que plegui el conseller d'Interior.

Sense entrar en els detalls, tots els partits implicats han assumit que cal una revisió del model d'ordre públic. En aquest sentit, ERC s'inclina per traslladar aquest debat al Parlament, en una comissió, per no prendre decisions precipitades, un cop hagi arrencat la nova legislatura, ja que entenen que és "el marc més adequat".