La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat que el Govern manté la sintonia amb les entitats independentistes i treballa amb "el mateix objectiu" amb què ahir es van manifestar un milió de persones durant la Diada: "assolir la independència". En aquest sentit, ha assegurat en referència a la moció que han pactat el PSOE i el PDeCAT al Congrés per tal que els catalans decideixin el seu futur, que l'actual legislació dona cabuda a consultar la ciutadania.

La presidenta de l'Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, van emplaçar ahir els partits i el Govern a tancar files i actuar per aconseguir la independència i no traslladar la responsabilitat als ciutadans.

En ser interrogada al respecte durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Artadi ha assegurat que "hi ha sintonia amb les entitats, ANC i Òmnium, hi ha diàleg": "tots tenim el mateix objectiu. Hem de seguir el camí junts, sempre".

La consellera ha insistit que en l'objectiu de la independència, el Govern no descarta "cap via", tampoc la unilateral, tot i que està explorant les "vies de diàleg". "En aquest moment ens podem asseure a parlar, cosa que no passava amb el PP", ha argumentat tot i reconèixer que l'executiu no està "en situació de posar dates, terminis, que en altres moments han jugat una mala passada".

Pel que fa la moció acordada entre el PDeCAT i el PSOE sobre la necessitat que la societat catalana es pugui expressar dins de l'ordenament jurídic vigent, la consellera ha subratllat que el marc legal actual preveu la possibilitat de consultar la ciutadania i que, de fet, així es va parlar durant la darrera comissió bilateral amb l'Estat, incloent-hi tant la normativa catalana, estatal com internacional. "Entenem que la moció al Congrés va en la mateixa línia i, per tant, no és contradictòria", ha afegit.

Amb tot, Artadi ha volgut enviar un missatge al govern espanyol per advertir-lo que la manifestació d'aquest 11 de Setembre ha estat una nova demostració política de la persistència de la reivindicació independentista i que "negar i ignorar no serveix de res". "Insistim en l'existència de presos i exiliats, però això només és una manifestació més de la ignorància del govern espanyol a l'hora de donar resposta a una reivindicació política", ha advertit.

La consellera ha subratllat que la determinació i persistència de la reivindicació catalana obliga a una "reflexió" a Sánchez perquè traslladi les seves paraules a fets, atès que el que ha estat fent el govern del PP no ha servit de res.

El Govern ha decidit convocar una reunió del Consell Executiu el proper 1 d'octubre, coincidint amb el primer aniversari de la celebració del referèndum independentista, per fer una valoració de tot el que va passar al voltant de la convocatòria, tant l'èxit de participació en la votació com les incidències que es van produir arran de la repressió de l'Estat.

D'altra banda, la reunió d'avui ha servit per aprovar la memòria preliminar de l'avantprojecte de la llei integral de memòria democràtica que facultarà el departament de Justícia per "retirar simbologia franquista de l'espai públic" així com per "anul·lar condecoracions i suprimir els noms dels espais dedicats a mlitars colpistes i dirigents de la Dictadura".