La crítica contra la repressió a l'independentisme ha arribat a París. L’exdiputat de la CUP Quim Arrufat i l’actor Sergi López han explicat aquest dimecres el cas català a la capital francesa, en una conferència a la Borsa de Treball, organitzada pel CDR de París, juntament amb l’ANC, la CUP i el Col·lectiu de solidaritat amb el poble català. Tots dos han denunciat la violència policial de l’1-O, la falta de separació de poders i el paper dels mitjans de comunicació unionistes.

“El TC és una arma violenta que l’Estat utilitza políticament”. Així de contundent s’ha mostrat Arrufat quan s’ha referit al paper del Tribunal Constitucional contra el procés, donant a entendre que utilitzen el tribunal per fer el que el PP, com a partit, no s'atreveix a fer.

En aquest sentit, l’exdiputat cupaire ha explicat en francès el paper que hauria de tenir aquest tribunal, com a garant del funcionament de l’estat de les autonomies i com a àrbitre de les competències entre les administracions, i ha criticat que en canvi se l’utilitzi contra els independentistes. A més, ha denunciat que el mateix TC hagi tombat 49 lleis aprovades pel Parlament, de diversa índole, per una “voluntat política”. En aquest sentit, ha recordat el cas de l’Estatut, que va iniciar el procés cap a la independència.

CDR París Arrufat

També ha denunciat l’existència de presos polítics, als que s’ha referit com a hostatges de l’Estat espanyol, i d’exiliats.

Contra la repressió policial de l'1-O

Per altra banda, Arrufat s’ha referit a l’1-O i, a més de denunciar la violència policial, ha volgut retre homenatge a la força popular que va fer que el referèndum es pogués acabar celebrant, tant amb l’organització ciutadana per obrir els centres com per defensar les urnes davant la violència policial, el que ha qualificat d’“enorme capacitat de resistència”. A més, ha recordat que l’organització de la votació va haver de ser “clandestina” i ha denunciat que el Govern va haver de treballar sota l’espionatge i la vigilància de milers de policies espanyols.

També l’actor Sergi López s’ha referit a la jornada del referèndum i ha explicat que molts dels ciutadans que estaven defensat les urnes l’1-O eren gent “no polititzada”, alguns que “parlaven espanyol” i altra gent molt diversa, i ha criticat la violència de la policia “contra gent pacífica”. Per tot aquest moviment popular, López ha defensat la “legitimitat” del referèndum.

López també ha denunciat que a Espanya no hi hagués una “desfranquització” i ha assegurat que el feixisme encara està molt present a l’estat espanyol. Per altra banda, Arrufat ha defensat que un 60% dels catalans estan a favor de començar un procés constituent i ha criticat el paper dels mitjans de comunicació unionistes en el procés.

Arrufat i López han explicat així, i durant més de dues hores, la seva visió sobre el procés català i l’actitud del govern espanyol envers aquest, en una sala força de plena. L’objectiu de la conferència, segons han explicat els mateixos conferenciants, era “aportar llum sobre què ha passat a Catalunya”, donar a conèixer els arguments independentistes i trencar els conceptes preconcebuts sobre el nacionalisme català. Segons López, a França és força conegut el punt de vista unionista, però no l’independentista, que considera que és vist amb ple d’estereotips.