“Aquí l’estimen amb bogeria! No pot caminar dos metres sense que la parin per abraçar-la!”. Així explicava en Javier, un membre de Ciutadans Sevilla, l’èxit que la líder del partit al Parlament, Inés Arrimadas, està tenint en terres andaluses durant aquesta campanya electoral. Hi ha anat puntualment per donar una empenta a la formació i, en concret, al seu desapercebut candidat, Juan Marín, però molts voldrien que fos ella qui jugués un paper fort a la comunitat en un futur.

Quan passeja per places i mercats, hi ha qui l'anima directament a quedar-se: “Inés, deixa Catalunya i vine a Andalusia!”, li cridaven aquest dimarts en un mercat de Triana. Després d’aquella passejada, el mateix candidat hi coincidia: “Aquí l’estimen tant o més que en qualsevol altre punt d'Espanya”.

De fet, una de les preguntes més repetides dels mitjans andalusos durant les entrevistes al candidat taronja és sobre les possibilitats que Arrimadas es quedi al sud. Marín ho descarta i justifica la seva presència perquè "és de Jerez i té un sentiment especial amb Andalusia". Per molt que es tirin pilotes fora, a la pràctica, ella recull molt més protagonisme que el mateix candidat.

Precisament, aquesta setmana es va conèixer la notícia del trasllat del seu marit, Xavier Cima, a Madrid, cosa que va fer disparar les veus que apunten a Arrimadas com a successora d’Albert Rivera en la política a nivell estatal. Per a això, però, faltarien uns quants anys, així que el recorregut de la gaditana encara podria incloure alguna altra parada a mig camí.

ines arrimadas juan marin passeig triana - efe

Arrimadas, amb el candidat, fent una volta per Triana / Efe

El perfil de jove andalusa, nascuda a Jerez de la Frontera, que va marxar a Catalunya per feina i ha acabat liderant la batalla contra l’independentisme agrada aquí. "Fot canya a aquests catalans", l’animaven pels carrers de Sevilla. Des del partit, també asseguren estar molt satisfets amb “l’excel·lent feina” que ha fet Arrimadas a Catalunya.

Juntament amb Madrid, Catalunya i Andalusia formen el triangle més potent de Ciutadans. En l’últim any, el nombre d’afiliats quasi s’ha duplicat i el nombre d’escons que els donen les enquestes també. La formació passaria dels 8 escons actuals a tenir-ne prop d’una vintena, cosa que a la vegada passaria factura al PP, que perdria una desena de diputats i quedaria renyit amb Cs.

El ja denominat 'efecte Arrimadas' és decisiu per aconseguir que aquesta petita franja de vot que els separa dels populars es decanti cap a Ciutadans. Superar el PP suposaria un gran avantatge per al partit d’Albert Rivera en el cas que es formés un govern a la Junta a través d’un pacte de dretes. En aquest cas, Cs seria la formació dominant d'un possible acord amb PP i Vox ―en el cas que entri al Parlament―.

Però una cosa és la campanya i l’altra l’escenari postelectoral. A Andalusia, totes les possibilitats estan obertes en un paisatge que ha deixat de ser dominat per majories del PSOE. Per això, de moment, s’aprofita la popularitat de la portaveu nacional de Cs i el discurs antindependentista que aporta a la campanya. Més endavant, ja es veurà.

En tot cas, els militants també li auguren un gran futur a Catalunya: “Aviat, presidenta de la Generalitat!”.