La presidenta de Ciutadans Inés Arrimadas fa aigües. El seu partit està trencat, pràcticament desaparegut d'aquelles comunitats on s'han celebrat eleccions, amb un front obert a Andalusia i ara, quan decideix atacar l'adversari, també surt mal parada. L'origen de la polèmica ve motivat per la pujada de sou del president Pedro Sánchez i tots els seus ministres que el Congrés dels Diputats ha donat via lliure perquè així sigui.

La Comissió de Pressupostos no ha acceptat les esmenes en contra d'aquesta decisió que van plantejar el Partit Popular i Ciudadanos i l'augment per aquesta partida de pressupostos ja es faria efectiva l'any 2022. Arrimadas, a través de twitter, ha lamentat que no se l'hagi escoltat: "Hem exigit que no es pugi el sou al govern, el més car ja de la democràcia. Pedro Sánchez i els seus socis ho han bloquejat. Diuen que no hi ha diners per ajudar els pacients amb ELA o els autònoms però si per pujar-se el seu sou. Vergonyós".

Augment del 2%

El que no cita Arrimadas és que ella cobra més que el mateix president Sánchez. Així doncs, l'augment que planteja l'executiu és d'un 2% als 84.845,16 euros anuals que cobra Sánchez. Mentre que Arrimadas actualment cobra 126.582,58 euros. La diferència de més de 42.000 euros és rellevant. D'altra banda, l'augment percentual plantejar no és exclusiu del govern espanyol sinó que les mateixes autonomies, com Castella i Lleó on governa el partit taronja, també ho han aplicat.

Per què cobra més Arrimadas?

Les diferències entre ambdós sous depenen de moltes variables. Així doncs, el del president està fixat per llei en el portal de transparència però el dels diputats ve motivat per altres arguments: la marcada des de la institució del Congrés, la indemnització i els complements. El diputat té un sou base de 3.050,62 euros bruts mensuals però s'ha de sumar una indemnització depenent d'on sigui electe que pot arribar als 2.000 euros. Tot plegat es pot disparar fins als 70.143,36 euros bruts anuals. Però cal afegir la tercera condició, la retribució depenent del càrrec que va dels 933 als 896 euros mensuals; complements de càrrecs que van dels 500 als 700 euros; complements de càrrecs dins la comissió que també se situa en les mateixes xifres anteriors; i despeses afegides en transport i dietes.

Arrimadas no és l'única que cobra més que Sánchez. A tall d'exemple, Gabriel Rufián de ERC també cobra el mateix i Íñigo Errejón de Más País, 109.199,86 euros. I la més ben pagada és la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, 230.930,98 euros bruts anuals o el president del Senat, Ander Gil, amb 185.049,48 euros bruts.

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Inés Arrimadas