La líder de Ciutadans a Madrid, Inés Arrimadas, ha carregat contra els indults dels presos independentistes. Arrimadas ha titllat "d'immoral" aquest tràmit que sembla que està sobre la taula, també ho considera una "humiliació" per a tota la ciutadania espanyola, però "sobretot" pels "catalans constitucionalistes".

"Qui es creuen?"

En roda de premsa aquest dilluns, la líder del partit taronja, ha definit amb duresa els dies posteriors al referèndum de 2017: "Va ser un terrible cop d'estat". Però sobretot ha mostrat la seva molèstia amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui li critica que estigui "preparant el terreny" per concedir els indults, i l'ha acusat de voler "reescriure la sentència del Suprem".

"Qui es creuen que són per passar per sobre de la justícia?, ha dit la presidenta del partit liberal. 

El nou Govern

"Sembla que humiliar no té conseqüències i quan les té, el govern ja et prepara un indult", ha afirmat Arrimadas, que ha insistit que "no tot s'hi val per mantenir-se en el poder". Arrimadas també ha opinat que el nou Govern pretén "mantenir-se en el procés" i ho podrà fer "gràcies al PSOE".

"El Govern en l'última cosa en què pensarà és en governar", ha dit Arrimadas, que ha afirmat que l'executiu presidit per Pere Aragonès "seguirà amb la decadència d'una comunitat que era rica i pròspera abans que aquests senyors arribessin al poder".

Indults

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha demanat aquest dilluns que els indults dels presos es vegin amb "naturalitat", tant si són favorables com si no ho són o si són "totals o parcials". La concessió d'indults obligaria l'alt tribunal a tornar a pronunciar-se, però només si hi hagués recursos del fiscal davant decisions de l'administració penitenciària, assenyalen les mateixes fonts, que aventuren bastant improbable la possibilitat d'aquests recursos.

En tot cas, una vegada es conegui la decisió del govern espanyol, i si aquesta suposa l'aplicació de la mesura de gràcia, el tribunal sentenciador hauria de fer nova liquidació de condemna i fixar data de l'extinció definitiva de les diferents penes imposades a cadascun dels condemnats. En un esmorzar informatiu celebrat aquest dilluns, el ministre ha insistit que aquests es valoraran de forma individual, analitzant l'expedient concret de cada penat, la qual cosa obre la porta que hi pugui haver decisions dispars.

Imatge principal: Foto d'Inés Arrimadas en una presentació electoral. - EuropaPress.