El bloc de la investidura s'ha imposat a la temptació sanchista de Ciutadans. Aquest dijous, després de l'acord del govern espanyol amb ERC, Inés Arrimadas s'ha aixecat finalment de la taula de negociació. La líder de la formació ha anunciat des del Congrés que votaran en contra dels pressupostos generals de l'Estat, com ja ho han fet aquesta setmana a la comissió de pressupostos. Un cop més, ha denunciat, Sánchez ha optat per la via "radical" i les suposades "contrapartides al nacionalisme", que ha dit que són "intolerables”. Aquest vot en contra suposa la victòria de Pablo Iglesias, que volia expulsar el partit d'Arrimadas de l'equació dels pressupostos. En canvi, Pedro Sánchez va intentar inicialment eixamplar aquesta majoria.

En roda de premsa des del Congrés aquest dijous al migdia, Inés Arrimadas ha anunciat el vot en contra perquè els comptes públics “no compleixen els requisits perquè un partit de centre hi pugui donar suport”. Ha assenyalat, per una banda, que les previsions econòmiques “no compleixen les exigències dels organisme internacionals”; per l’altra, les “contrapartides humiliants” a partits com Esquerra Republicana o EH Bildu. “Estem fent allò correcte i seguirem fent allò correcte”, ha defensat. El ‘no’ arriba després de setmanes i dies intentat mantenir-se assegut a la taula de negociació malgrat els revessos a les seves condicions, com la supressió de la immersió lingüística.

“Hi havia dues vies, una moderada i una altra radical”, ha defensat la líder estatal de Ciutadans en referència a Pero Sánchez. El president espanyol, ha lamentat, “ha preferit agafar la mà de Junqueras i Otegi que la mà d’un partit moderat com Ciutadans”. I ha recordat que no ha parat d’estendre la mà per esquivar els suports independentistes: “La nostra mà estesa ha estat real. Mai més no podran dir que hi estaven obligats. Això ja no ho podran dir”.

La presidenta de Cs ha volgut “enrecordar-se” dels votants socialistes que van votar Pedro Sánchez quan aquest deia que “mai no acceptaria els vots dels independentistes per a la governabilitat d’Espanya”. De la mateixa manera, s’ha referit a les paraules de l’expresident Felipe González aquest dijous, dient que se sent políticament “orfe”.

Malgrat tot, Arrimadas no ha tancat la porta a futures col·laboracions amb el govern espanyol i amb el PSOE. A nivell estatal i a nivell europeu, autonòmic i municipal, ha precisat. "Els espanyols continuaran veient que hi ha un partit que pensa en Espanya i no pensa en el seu partit polític", ha conclòs.