Ja s'ha convertit en una dinàmica habitual. En primer lloc, el govern de Pedro Sánchez arriba a una entesa amb l'independentisme català, el basc o amb tots dos. En segon lloc, els sospitosos habituals del vell PSOE salten a la palestra. Avui ho ha fet l'expresident Felipe González, que s'ha sumat finalment al malestar d'alguns barons socialistes. González ha criticat que Espanya no es pot "desballestar en suposats drets dels territoris", després de l'entesa amb ERC i EH Bildu pels pressupostos de l'Estat. I ha enviat un advertiment a Ferraz: per molt que ho intentin, no el faran callar. Ha dit sentir-se políticament "orfe".

En una entrevista a Onda Cero aquest dijous al matí, l'expresident del govern espanyol ha subratllat en relació als acords pels pressupostos de l'Estat que "Espanya és un estat-nació que no permetrà que es desballesti en suposats drets dels territoris". En aquest sentit, González ha denunciat que l'aliança amb ERC i EH Bildu "té implícites unes contradiccions que no permeten fer un projecte de país". Aquests dos partits, ha continuat, "no estan interessats en un projecte que enforteixi Espanya". Al contrari, "la seva estratègia és portar-nos a un estat plurinacional". Ha lamentat que "cada vegada s'obre més aquesta escletxa" de la plurinacionalitat.

L'exdirigent socialista ha aprofitat la reaparició pública per respondre a la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, que fa deu dies va menystenir les velles glòries socialistes dient que "sempre escolta atentament els grans", però que ara els tocava a ells "dirigir el país". I González ha etzibat a Lastra: "Fa més de 24 anys que vaig sortir del govern i no represento ningú, però no consentiré mai que ningú em faci callar. Entre altres, perquè si algú em fa callar dient que és socialista, jo sé que no és socialista". Ha apel·lat a la "llibertat per opinar".

Pedro Sánchez defensa els acords

“És molt important el que ha passat avui i en els últims dies”. En aquests termes va expressar-se ahir Pedro Sánchez després que s’hagi desencadenat un enfilall de suports als pressupostos de l’Estat. Va començar dilluns amb EH Bildu, va seguir amb el PNB dimarts i ahir va segellar-se amb un acord amb ERC. El bloc de la investidura s’ha reconstruït i Ciutadans de moment continua fora de l’equació. El president espanyol va aplaudir que “després de dos anys deixarem enrere el bloqueig parlamentari”. També va tenir un missatge per a la madrilenya Isabel Díaz Ayuso: el dúmping fiscal  de la capital de l’Estat és una anomalia a resoldre.