El currículum d'irregularitats del candidat del Partit Popular al Tribunal Constitucional Enrique Arnaldo no para de créixer. El magistrat va ser la persona que va portar l'actual líder del partit, Pablo Casado, al despatx del director de la Universitat Cardenal Cisneros, on va acabar aprovat dotze assignatures de la carrera de Dret en tan sols quatre mesos. Així ho ha confirmat qui l'any 2005 era director d'aquest centre d'estudis, Alberto Pérez de Vargas, a la Cadena SER. "Punt per punt", ha assegurat aquest dijous el locutor radiofònic Aimar Bretos en el seu programa Hora 25. Aleshores, el president del PP i el jutge es coneixen des de l'any 2004, com a mínim.

Casado va començar la carrera de Dret l'any 1999 a la Universitat Pontifícia de Comillas. Cinc anys més tard, l'any 2004, va canviar-se al Col·legi Universitari Cardenal Cisneros, un centre adscrit a la Universitat Complutense de Madrid, on va aconseguir superar les dotze assignatures que li faltaven per llicenciar-se en només quatre mesos. El director del centre entre 2005 i 2013, Alberto Pérez de Vargas, ha confirmat avui que Arnaldo i un altre catedràtic que ja és mort van acompanyar l'actual líder del PP al seu despatx. El centre va convalidar set assignatures a Casado, de tal manera que tan sols havia d'aprovar 18 de les 25 totals. Així va poder-se treure el 70% de la carrera en dos cursos, malgrat que fos una llicenciatura de cinc anys.

Un currículum d'irregularitats

Aquest dijous el nom del magistrat del TC Enrique Arnaldo ha comptat amb onze vots menys dels esperats (232) en la votació dels nous membres del tribunal de garanties. Els independentistes i nacionalistes directament han optat per no participar en la votació, ja que no tenien l'opció de votar-hi en contra. Aquesta acció ha estat secundada per ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu i BNG, que han denunciat la "farsa" d'aquest nomenament. En total, cent diputats no han participat.

La "farsa" que denuncien és complexa, però és veritat que Arnaldo suma prou irregularitats per qüestionar el seu nom. Més enllà d'aquest vincle amb Casado, aquesta setmana s'ha revelat que el magistrat va compaginar la seva feina com a coordinador jurídic de diverses comissions del Congrés amb la feina del seu despatx privat. Concretament, feia d'assessor a diverses administracions liderades pel PP, com ara el Govern balear de Jaume Matas. L'Estatut del personal de les Corts Generals assenyala que aquesta mena de compaginació entre les tasques a l'òrgan públic i el privat no està permesa.

Díscols per totes bandes

A més, el candidat al TC del PP va infringir la llei orgànica d'universitats durant anys per tal de poder cobrar de dues universitats, una pública i una altra privada. Fets d'aquesta mena serien constitutius d'una infracció administrativa de caràcter molt greu que podria comportar la suspensió de feina i sou públics entre tres i sis anys. 

No només els independentistes i alguns diputats díscols s'han oposat al nomenament d'Arnaldo. També hi ha hagut un magistrat del TC que s'ha posicionat en contra del candidat del PP. No es coneix la seva identitat, però la votació s'ha adoptat per nou vots favorables i un en contra. Es tracta d'una votació secreta, com la del Congrés, malgrat que queda clar que la polèmica que envolta aquest nomenament no és pas cap secret.

 

Imatge principal: El candidat del PP al TC Enrique Arnaldo / Efe