El municipi català de Sant Hilari Sacalm (la Selva) ha reconegut formalment la República d'Artsakh a través d'una moció aprovada en el ple municipal, gest que ha agraït l'ambaixada d'Armènia a Espanya a través de les xarxes socials.

La moció recorda que el 1991 es va realitzar a Nagorno Karabakh un referèndum d'autodeterminació que va acabar amb la proclamació de la independència del territori respecte de l'Azerbaidjan.

La iniciativa també condemna la ruptura de l'alto al foc per part de l'Azerbaidjan el 2016 i la invasió "unilateral" del territori de Nagorno Karabakh perpetrada per l'exèrcit azerí i turc el passat mes de setembre.

Sant Hilari Sacalm fa una crida a desfer l'acord al qual van arribar fa unes setmanes Armènia i l'Azerbaidjan amb la mediació de Rússia, pel qual el primer país va cedir dues terceres parts de la República d'Artsakh al segon, per tornar a les posicions prèvies al 27 de setembre.

Per últim, el municipi assegura que traslladarà la moció a la Conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat, el govern espanyol, l'ambaixada armènia, l'ambaixada azerbaidjanesa, l'OSCE, el grup de Minsk i l'associació Armènia a Catalunya Arat.

El suport del Parlament

Ara fa unes setmanes, el Parlament de Catalunya va emetre una declaració que condemnava la invasió dels exèrcits azerbaidjanès i turc a la República d'Artsakh. La declaració es va aprovar amb el suport de JxCat, ERC, el PSC, Catalunya En Comú Podem i la CUP. En aquella ocasió, tant l'ambaixada com la vicepresidenta de l'assemblea d'Armènia, Lena Nazaryan, van agrair el gest.

 

Imatge principal: una ciutadana d'Armènia es manifesta contra l'agressió de l'Azerbaidjan / Europa Press