La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha advertit que una democràcia "té perills", si la ciutadania sent que el poder judicial no és independent. Així ha respost Armengol a RNE quan se li ha preguntat si considera que s'està debilitant la separació de poders. La pregunta feia referència a les acusacions de l'oposició, en què retreien a l'executiu de Pedro Sánchez vulnerar la independència judicial, així com per la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el nomenament de Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d'Estat i el rebuig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a la continuïtat d'Álvaro García Ortiz com a fiscal general.

Armengol creu que per "consolidar" la democràcia espanyola i fer-la "més forta" cal que "la ciutadania se senti molt a prop de les seves institucions, també del poder judicial". "I és molt important que la ciutadania valori això, perquè si no, una democràcia, sense que la ciutadania senti que el poder judicial és independent, és una democràcia que té perills", ha argumentat.

La presidenta socialista del Congrés ha advocat per treballar conjuntament entre els poders de l'Estat i totes les institucions, i ha afegit que li causa "molta estranyesa" que "algú pugui posar peròs" a la legitimitat de la majoria parlamentària del Congrés sorgida a les eleccions del 23 de juliol, perquè posar-la en dubte "és no entendre la base de la democràcia", tot i que ha negat que aquí estigués assenyalant el PP.

En defensa de l'amnistia 

Armengol ha remarcat que considera necessària i constitucional l'amnistia per als independentistes catalans, subratllant que els problemes polítics han de tenir solucions polítiques. Respecte als dubtes sobre la futura llei d'amnistia i si aquest impediran que la Mesa del Congrés l'admeti a tràmit, ha assenyalat que qui decidirà sobre la constitucionalitat de la llei serà el Tribunal Constitucional, no la Mesa. La presidenta del Congrés ha assenyalat que se sent còmoda en veure que el PSOE, el seu partit, afronta els problemes i cerca solucions. 

Preguntada per la relació dels socialistes amb Junts, ha remarcat les diferències entre les dues formacions un cop més. "La millor solució no és cedir-ho tot, sinó escoltar i negociar", ha sentenciat la presidenta del Congrés. Pel que fa a la renovació del CGPJ, que està a punt de fer cinc anys amb el mandat caducat, Armengol ha expressat que s'ha de renovar i treballarà perquè hi hagi un acord entre els partits.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!