"Zero preocupació de la Comissió Europea sobre la salut i la fortalesa de l’estat de dret i la separació de poders a Espanya". Això és el que ha constat aquest dijous Félix Bolaños en la seva visita a la Comissió Europea, després d'haver-se reunit amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Valors i Transparència, Vera Jourová, per abordar la llei d'amnistia que el PSOE ha pactat amb l'independentisme. En una roda de premsa per valorar les seves trobades amb les altes instàncies europees, el ministre de la Presidència i Justícia ha negat que a la Comissió Europea hi hagi "cap preocupació amb l'estat de dret" espanyol.

"Coneixen perfectament la proposició de llei que es va presentar i que és absolutament constitucional" i que respecta "el dret espanyol i de la Unió Europea", ha dit Bolaños durant la seva compareixença; a més d'asseverar que la llei respecta els "valors europeus": diàleg, entesa i convivència. A banda, el ministre de la Presidència i de Justícia ha assegurat que durant les seves converses amb Reynders i Jourová li han reiterat que des de Brussel·les veuen la llei d'amnistia com un "afer intern" de l'estat espanyol. Es tracta d'un posicionament que la Comissió Europea ja ha manifestat públicament, no només en aquesta reunió amb un dels ministres més pròxims a Pedro Sánchez.

Segons ha apuntat Bolaños, durant la seva reunió amb els dirigents europeus els ha comunicat que l'amnistia serveix per "superar el conflicte" entre Catalunya i Espanya. "Els he traslladat que els més beneficiats d'aquesta llei seran la societat catalana i espanyola", ha manifestat en la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda. "És una llei impecable, sòlida des del punt de vista legal, i això és el que apareixerà al BOE", ha afegit.

 

El secretisme de la reunió amb Junts

Bolaños no ha donat cap més pista sobre la reunió que s'ha de celebrar aquest dissabte entre PSOE i Junts per Catalunya. Ha fet el mateix que Pedro Sánchez aquest dijous al matí, que és optar per l'hermetisme i repetir un dels mantres dels socialistes dels darrers mesos: "Discreció en el diàleg i transparència total en els acords". "La discreció és un mètode que s’ha demostrat eficaç", ha reiterat.

Renovació del CGPJ

Bolaños ha assegurat, però, que la seva reunió amb Reynders no s'ha centrat només en l'amnistia. De fet, ha dit que han passat més temps parlant de la renovació del CGPJ que no pas de la reparació a la persecució judicial d'independentistes. Ha recordat que el comissari de Justícia ja ha expressat en més d'una ocasió la seva preocupació per la no-renovació de la cúpula judicial espanyola, i que a la Comissió Europea són conscients que la culpa és per la negativa del PP. "Des del govern farem tot l’esforç per aconseguir que hi hagi un gran acord per retornar a la normalitat" la situació de la justícia espanyola, ha assenyalat el ministre, sense voler entrar en més detalls. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!