“Nosaltres seríem afectats i, en cap cas, part de res relatiu a la corrupció o amb lucrar-se en un moment tan complicat com la pandèmia”. Contundent rèplica de l’actual presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, a les acusacions que la relacionen presumptament amb el cas Koldo quan era presidenta de les Illes Balears. En una atenció als mitjans poc habitual, Armengol ha sostingut amb fermesa que el fet que “algú es pogués lucrar de la compra de material sanitari en un moment en el qual morien moltes persones cada dia” li “fa fàstic” i li sembla “reprovable i vergonyós”. La presidenta de la Cambra Baixa ha expressat que està “molt indignada” veient que se’ls posa “al mateix nivell d’aquesta gent” i ha relatat que el govern de les Illes Balears que ella presidia va fer contractes d’emergència, però eren “contractes legals a través dels rigorosos controls” del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-SALUT) i que tenen la “fiscalització favorable” de la Intervenció General de les Balears. “Tot es va fer legalment”, ha reblat. Justament ahir el PP va assenyalar directament Francina Armengol i va argumentar que “no es fiava en absolut” de la comissió d’investigació impulsada pel PSOE en una institució encapçalada per l’expresidenta balear.

Armengol ha explicat que era l’IB-SALUT qui analitzava les “informacions que arribaven d’empreses que podien tenir material de la Xina” per valorar-les i, en cas que ho considerés oportú, signar els corresponents contractes. Un cop rebut el material i posat a disposició del personal sanitari, si l’executiu balear tenia algun dubte sobre les seves prestacions, l’enviava a l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, com en aquest cas: “Quan les anàlisis ens van dir que no tenien la qualitat per la qual s’havia pagat, el govern balear va reclamar, dins el termini i en la forma escaient, que l’empresa tornés una part dels diners”. Fonts properes a la presidenta Armengol concreten que eren 2,6 milions d’euros dels 3,7 milions del contracte, que és la quantitat que corresponia a les mascaretes que eren KN95 en lloc de FP2.

El govern balear va reclamar el març del 2023

Les mateixes fonts indiquen que el març del 2023 es va informar l’empresa a través d’una carta que se li reclamaria formalment aquesta quantitat i indiquen que el Servei de Salut assegura que no va rebre pressions i que l’IB-SALUT era l’encarregat de “canalitzar” qualsevol proposta i de negociar “directament” amb les empreses. També apunten que la Fiscalia diu que no hi ha cap irregularitat en la manera de contractar. “El perjudicat no pot ser el culpable. Si estàs en una suposada trama, què fas reclamant?”, reblen les mateixes veus.

Armengol també ha arguït que, quan van fer el traspàs de poders amb l’executiu entrant, presidit per la popular Marga Prohens, va deixar “l’expedient de reclamació signat” i li “va explicar que havien de reclamar-lo” perquè no es perdés. L’expresidenta balear ha fet bandera que “més transparència és impossible” i ha exigit a l’actual govern que “executi l’expedient i aconsegueixi la devolució dels diners de l’empresa”. Justament ahir el govern balear va anunciar que es personaria com a acusació particular en el cas Koldo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!