L'Armada ha obert un expedient disciplinari per falta greu a un dels militars en actiu que l'estiu passat va signar el manifest contra el dictador Francisco Franco.

Tal com ha avançat ElDiario.es, l'exèrcit justifica aquesta decisió —que podria implicar un arrest de 30 dies i la pèrdua de destinació per a aquest cap— assegurant que criticar el dictador trenca amb la neutralitat política exigida a les forces armades.

Document contra el dictador

A finals del juliol passat, en plena polèmica per l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos, un grup de 181 militars retirats va signar un manifest en defensa del dictador i en contra d'aquesta mesura.

Com a resposta, el mes següent un altre grup de professionals castrenses va publicar un segon document, aquesta vegada contra el dictador.

Als nou militars en actiu que van signar el document contra el dictador (un subtinent, quatre caporals i quatre guàrdia civils) se'ls ha obert un expedient informatiu.

És el cas del caporal primer d'Infanteria de Marina, afiliat a l'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), que podria ser arrestat durant un mes per haver signat el manifest impulsat per l'excapità de vaixell Arturo Maira i que va tenir el suport d'altres militars retirats, com l'ex-Jemad i diputat de Podem Julio Rodríguez, entre d'altres.