A aquest ritme, quan Pedro Sánchez comparegui aquest diumenge a la Moncloa per anunciar el seu govern, tots els ministres ja s'hauran donat a conéixer. L'últim fitxatge que s'ha sabut és el de la jurista Arancha González Laya, que exercirà de ministra d'Exteriors. Segons fonts de l'executiu de Sánchez, González Laya ocuparà la vacant deixada per Josep Borrell, que ha marxat a la Comissió Europea. Fins ara, el càrrec l'exercia, en funcions, el ministre d'Agricultura, Luis Planas.

Nascuda a Sant Sebastià el 1969 i llicenciada en Dret per la Universitat de Navarra, González Laya té una llarga trajectòria internacional. És en aquests moments subsecretària general de l'ONU i directora executiva del Centre de Comerç Internacional. Abans va ser directora de gabinet del director general de l'Organització Mundial del Comerç i la seva representant al G-20. També ha desenvolupat diversos càrrecs a la Comissió Europea en l'àmbit de les relacions internacionals, el comerç, la comunicació i la cooperació al desenvolupament. La seva carrera professional, però, va començar al sector privat, en un despatx d'advocats. També presideix el Consell Global de Campions per la Igualtat de Gènere. A més de castellà, també parla euskera, anglès, francès, alemany i italià.

Els noms dels ministres van començar a confirmar-se de manera oficial aquest dijous. Sánchez comptarà amb quatre vicepresidències: Carmen Calvo (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria), Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030), Nadia Calviño (Economia i Transformació Digital) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic).

També s'ha confirmat la continuïtat de José Luis Ábalos (Transports, Mobilitat i Agenda Urbana), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Reyes Maroto (Indústria), Isabel Celaá (Educació) i Pedro Duque (Ciència). En canvi, l'actual ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i el titular de Cultura, José Guirao, no continuaran al govern.

Pel que fa a la quota d’Unidas Podemos al govern espanyol –una vicepresidència i quatre ministeris–, ja s’han fet públics tots els noms. Hi haurà un representant de cada confluència. El sociòleg català independent Manuel Castells és l’aposta d’Ada Colau, i serà ministre d’Universitats (se separarà de Ciència). El coordinador d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, tindrà el ministeri de Consum, de nova creació, amb competències en joc. La gallega Yolanda Díaz, persona de màxima confiança d’Iglesias, es quedarà amb la cartera de Treball (se separarà de Seguretat Social). Finalment, Irene Montero serà ministra d’Igualtat, competències que perdrà Carmen Calvo.