El president, Pere Aragonès, viatjarà aquest cap de setmana a Amèrica del Sud, on durant nou dies farà una visita oficial a quatre països —Colòmbia, l'Uruguai, l'Argentina i Xile—, amb una agenda centrada en l'àmbit econòmic, cooperació per la pau, memòria històrica i drets humans, a més de mantenir contactes institucionals amb governs nacionals, regionals i municipals. L'objectiu és, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, "reforçar la relació econòmica, política i cultural amb aquesta regió".

El viatge començarà diumenge a Colòmbia, on visitarà projectes de cooperació i defensa dels drets humans i per la pau, a més de trobades institucionals i empresarials. Plaja ha recordat que Colòmbia és el país que més ajuda oficial al desenvolupament ha rebut per part de Catalunya, amb més de 8,5 milions d'euros des del 2017. Aragonès es trobarà amb les institucions que vetllen per l'acord de pau entre el govern colombià i les FARC, visitarà antigues fosses amb familiars de víctimes del conflicte armat i participarà en un acte de memòria amb activistes i persones defensores dels drets humans.

Uruguai, Argentina i Xile

Dimecres farà una parada a l'Uruguai, per a dirigir-se dijous a l'Argentina, on inaugurarà una nova delegació del govern al Con Sud. La delegació es va crear el 2019, però fins ara encara no s'havia posat en marxa l'oficina pròpia. El delegat va ser cessat per l'anterior consellera d'Exteriors, Victòria Alsina. Aragonès signarà un acord bilateral amb la província de Buenos Aires, a la Plata, participarà a l'acte Argentina-Cataluña, derechos humanos y una lucha compartida juntament amb entitats en defensa dels drets civils i polítics i mantindrà trobades de caràcter econòmic.

També a Xile participarà en diversos actes sobre memòria històrica, coincidint amb el 50è aniversari del cop d'estat contra el govern de Salvador Allende, així com en un acte d'homenatge al cantautor Victor Jara i a l'artista d'origen català Roser Bruc. I en aquest mateix país té previst reunir-se amb representants governamentals i en l'àmbit econòmic.

Segons Plaja, amb aquest viatge, en què el president estarà acompanyat de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, el Govern vol "demostrar el seu compromís amb l'agenda internacional i el compromís per tenir veu pròpia davant dels reptes globals fent forts els llaços socials, econòmics i institucionals".

Hospital Clínic

En relació amb atac que ha patit aquesta setmana l'Hospital Clínic, la portaveu ha explicat que l'objectiu de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya és minimitzar la incidència i restablir la situació. "No es negociarà. Són delinqüents especialitzats, plenament conscients de la gravetat dels seus actes. En aquests moments encara no s'ha demanat rescat, però és possible que es faci. S'han equivocat d'objectiu, perquè no negociem amb pirates informàtics, no pagarem", ha assegurat.

Plaja ha explicat que el Govern no té constància que s'hagin filtrat dades, tot i que no descarta que se n'acabin filtrant, i ha explicat que la previsió és que avui es puguin reprendre el 10% de les consultes i la meitat de les operacions programades.

Ha recordat que, segons l'Agència de Ciberseguretat, Catalunya ha de fer front cada dia a més d'una seixantena de grups cibercriminals que ataquen l'administració, i que entre el 2020 i el 2021 els 1.700 milions de ciberatacs que es van registrar només van aconseguir provocar 2.000 incidents, la qual cosa representa "una taxa de protecció de gairebé el 100%".

Sallent: "investigació en curs"

Després que Aragonès apuntés que ERC no està obligada a restablir una presidència de Junts al Parlament, Plaja avui ha evitat respondre a les qüestions relacionades amb aquesta tema i ha apel·lat a la presumpció d'innocència de Laura Borràs, que encara no coneix el resultat del judici per fraccionament de contractes a què es va veure sotmesa la setmana passada.

La portaveu tampoc ha aportat noves informacions sobre els fets que es van produir la setmana passada a Sallent, on va morir una jove de 12 anys que havia patit assetjament al centre educatiu on estudiava, i la seva germana va resultar greument ferida després que totes dues saltessin des d'un tercer pis. Tot i que el Govern va assegurar la setmana passada que investigaria els fets i arribaria fins a les darreres conseqüències, avui la portaveu s'ha limitat a assenyalar que "la investigació segueix el seu curs" i "continua avançant".