Mea Culpa del Govern arran de la incapacitat per detectar i respondre a la situació d'assetjament que van patir les bessones de Sallent i que va acabar amb la mort d'una d'elles. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha expressat les "disculpes en nom de tot el Govern", perquè un suïcidi o una temptativa de suïcidi d'una persona menor edat "és un fracàs del sistema" i "la consumació del suïcidi d'un menor d'edat, més.

Dimarts de la setmana passada, les dues germanes van decidir posar fi a la seva vida saltant des d'un tercer pis, al seu domicili de Sallent, la qual cosa va acabar amb la mort d'una d'elles. En un primer moment, tant l'institut al qual acudien com el departament d'Educació van assegurar que no s'havia detectat assetjament escolar, però la investigació del cas va deixar clar l'assetjament que patia una de les germanes pel fet de sentir-se nen.

Arribarà fins al final

En prendre la paraula a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la portaveu ha demanat "disculpes sinceres", a més d'admetre la "desolació i preocupació per la gravetat del cas en concret i per una problemàtica general de la societat". "En nom de tot el Govern demano disculpes, perquè és obvi que alguna cosa ha fallat", ha admès.

En ser interrogada sobre si aquest cas haurà de comportar cessaments, la portaveu ha insistit que l'Executiu arribarà fins al final per aclarir els fets; ha subratllat que cal detectar què ha fallat per desembocar a unes conseqüències tan extremadament doloroses, i ha instat a no minimitzar cap cas d'assetjament i a no estigmatitzar el centre de Sallent al qual acudien les menors.

Sobre el fet que en un primer moment el departament desestimés que es tractés d'un cas d'assetjament, ha admès que no es va activar el protocol de bullying, i ha insistit que hi ha una investigació oberta. "És obvi que ha fallat tot com a sistema, però cal mirar dins del conjunt de fets, què no ha funcionat correctament", ha assenyalat.

Gestió del Govern

Tot i admetre que "sona malament" davant d'aquesta situació, la portaveu ha volgut subratllar que els casos d'assetjament a menors i els problemes associats a la salut mental són una prioritat del Govern des de l'inici de la legislatura; ha recordat que el departament d'Educació té des de fa dos cursos una unitat específica per abordar situacions de violència que l'alumnat pugui patir dins o fora de l'àmbit escolar; que fa dos mesos el Govern va presentar una guia per l'abordatge de les conductes suïcides als centres, tenint en compte les dades d'una macroenquesta que demostrava un creixement generalitzat dels casos; i que aquest gener s'ha aprovat un programa de benestar emocional per donar suport als centres de manera telefònica.

"El Govern està actuant de manera diligent i planificada", ha assegurat la portaveu, que ha explicat que ahir mateix es va celebrar una nova reunió coordinació de departaments per abordar la problemàtica de malestar emocional. 

Ha admès que la xifra d'intents de suïcidi s'han multiplicat, en especial arran del confinament provocat pel Covid, però ha insistit que aquesta realitat no passa només a Catalunya. "Són xifres que continuen sent baixes, inferiors als països del nostre entorn", ha afegit, a més d'assegurar que Catalunya és un país de referència en aquesta matèria. "Aquesta és una qüestió de país que ens interpel·la a tots", ha reblat.