El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha interpel·lat el govern espanyol sobre la taula de diàleg i ha dit que posin "dia i hora, i hi serem". Aragonès ha deixat clar que s'asseuran amb la condició que hi hagi dos punts sobre la taula: "el dret a l'autodeterminació i l'amnistia, com a solució davant de la repressió que continuem patint".

En aquest sentit, el vicepresident ha demanat a l'executiu espanyol que "deixi de buscar excuses" i ha dit que "el govern de Catalunya està a disposició en la lluita per la llibertat de Catalunya, l'amnistia i el dret a l'autodeterminació perquè això mai fa vacances i hi estarem sempre a punt". Aragonès ha fet aquestes declaracions durant una visita a l'empresa fabricant de globus Ultramagic.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha corregit la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que en una entrevista a l’agència Efe ha posat en dubte que el Govern vulgui participar en una reunió de la taula de diàleg abans que es duguin a terme les eleccions al Parlament de Catalunya, les quals podrien tenir lloc a la tardor, tot i que encara no han estat convocades.

En un missatge a Twitter, Torra ha assegurat que Montero “està equivocada” perquè el Govern “sempre” està disposat a reunir-se en una “taula de negociació”, però li ha apuntat quin ha de ser “l’ordre del dia”, que consta de dos punts principals: “Condicions i data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya” i “amnistia dels presos polítics i retorn dels exiliats”.

El govern espanyol, disposat

La resposta d' Aragonès i Torra arriba just després que Montero hagi assegurat que el govern espanyol ha tingut “disponibilitat absoluta al juliol” i que també la té “a l'agost” per reunir la taula de diàleg, i ha retret que si no hi ha hagut la trobada és per la falta d’interès del Govern.

De fet, el que ha dit Montero és que si la Moncloa diu que sí a la reunió i ERC també, la pilota queda a la teulada de la Generalitat, però la ministra ha considerat que el conjunt de les formacions polítiques catalanes estan ja en clau electoral i d'allà els dubtes per convocar la taula.