El president de la Generalitat, Quim Torra, ha corregit la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que en una entrevista a l’agència Efe ha posat en dubte que el Govern vulgui participar en una reunió de la taula de diàleg abans que es duguin a terme les eleccions al Parlament de Catalunya, les quals podrien tenir lloc a la tardor, tot i que encara no han estat convocades.

En un missatge a Twitter, Torra ha assegurat que Montero “està equivocada” perquè el Govern “sempre” està disposat a reunir-se en una “taula de negociació”, però li ha apuntat quin ha de ser “l’ordre del dia”, que consta de dos punts principals: “Condicions i data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya” i “amnistia dels presos polítics i retorn dels exiliats”.

Montero defensa que la Moncloa té disponibilitat

La resposta de Torra arriba just després que Montero hagi assegurat que el govern espanyol ha tingut “disponibilitat absoluta al juliol” i que també la té “a l'agost” per reunir la taula de diàleg, i ha retret que si no hi ha hagut la trobada és per la falta d’interès del Govern.

De fet, el que ha dit Montero és que si la Moncloa diu que sí a la reunió i ERC també, la pilota queda a la teulada de la Generalitat, però la ministra ha considerat que el conjunt de les formacions polítiques catalanes estan ja en clau electoral i d'allà els dubtes per convocar la taula.

Es descarta una reunió Sánchez-Torra

A més, Montero ha descartat que hi pugui haver una trobada bilateral entre Torra i Sánchez tal com el president de la Generalitat li ha demanat repetidament, amb la intenció de negociar com es farà el repartiment dels fons europeus per sortir de la crisi de la pandèmia del coronavirus.

De fet, la ministra ha titllat d'"esperpent" que ara la Generalitat demani que li transmetin en privat els continguts que es van abordar en la conferència de presidents autonòmics de San Millán de la Cogolla (La Rioja), a la qual Torra va declinar assistir sota l’argument que la cimera només va servir “per pretendre emblanquir la monarquia espanyola”. "Per fer-nos fotografies amb el monarca, que no ens hi esperin", va afirmar Torra, alhora que va demanar a Felip VI que abdiqués.

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte a l'Hospital Universitari Josep Trueta / Efe