El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el decret de convocatòria de les eleccions del 12 de maig i de dissolució del Parlament. La firma del document ha tingut lloc aquest dilluns a les 11 hores a la Sala de Diputats de Palau. A Aragonès l'han acompanyat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i el secretari de l'executiu, Xavier Bernadí. El president va anunciar dimecres passat l'avançament de les eleccions, després que el Parlament tombés els pressupostos del 2024, en aprovar-ne les esmenes a la totalitat. Tot i l'acord amb el PSC per tirar endavant els comptes, el veto dels comuns (amb l'argument del Hard Rock) va impossibilitar que es tramitessin a la cambra, i això va precipitar la decisió del president.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà demà dimarts el decret de convocatòria del 12-M, moment en que el Govern passarà a estar en funcions. I, a partir d'aquí, comencen a comptar els 54 dies que, segons la LOREG (la llei electoral espanyola que regula les eleccions a Catalunya), han de passar entre la convocatòria, i la dissolució del Parlament, i el dia de la cita electoral.


🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació

 

Quan es podrà demanar el vot per correu?

D'aquesta manera, el vot per correu es podrà sol·licitar des d'aquest dimarts dia 19 de març fins a 10 dies abans de les eleccions, és a dir, fins al 2 de maig. Es pot fer a les oficines de Correus presentant el DNI, el passaport o el carnet de conduir; o a través de la seva web, si tens el DNI electrònic o un certificat digital vàlid, com pot ser l'IDCAT. Cal recordar que un cop presentis la sol·licitud, si és acceptada per l'Oficina del Cens, ja no podràs votar presencialment el 12-M. Els vots es podran començar a emetre des del 22 d'abril i fins al 8 de maig. Pel que fa a les candidatures, s'hauran de presentar entre els dies 3 i 8 d'abril. El dia 16 es publicaran les candidatures ja proclamades per la JEC.

Més dates clau del 12-M

Els sortejos de les meses electorals es faran del 13 al 17 del mateix mes. La campanya començarà la nit del dijous 25 al divendres 26 d'abril, i acabarà el divendres 10 de maig, 15 dies després. L'endemà, dissabte 11 de maig, és la jornada de reflexió, la vigília de les eleccions. Cal apuntar que el 12-M arribarà tan sols 11 dies abans que comenci la campanya de les eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!