El Partit Popular ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que clarifiqui si ha promès al president a l'exili Carles Puigdemont que podrà tornar a l'Estat espanyol quan s'hagin celebrat les eleccions catalanes el 12 de maig, després que els negociadors de PSOE i Junts hagin celebrat una quarta reunió a Suïssa, tal com van acordar el passat novembre. Els populars, segons informa Europa Press, han criticat que l'executiu de Sánchez hagi renunciat a presentar uns pressupostos, però que, en canvi, continuï fent "cessions" als independentistes. En aquesta línia, han carregat contra el president del govern espanyol per haver "paralitzat els pressupostos de tots els espanyols, però no la subhasta a Puigdemont".

Segons els populars, "mentre Sánchez paralitza Espanya, accelera a Suïssa" i posa "en pausa el Congrés" per córrer a "solucionar els problemes d'un fugat de la Justícia". Així mateix, han criticat que el PSOE es reuneixi amb Junts "fora de la Unió Europea" i han instat Sánchez i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, a aclarir quina "nova contrapartida" tenen per a Puigdemont. "Potser li han promès poder ser a Espanya després de les eleccions catalanes? Seguiran el full de ruta que els marca Junts per pressionar els jutges a l'hora d'aplicar la llei d'amnistia? Han parlat de referèndum d'autodeterminació?", s'han preguntat des de Gènova.

De fet, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha reiterat aquesta crítica a través de les xarxes socials, on ha assegurat que "el PSOE vola a Suïssa per entregar l'amnistia, mentre Junts continua amenaçant amb l'autodeterminació".  "Sánchez renuncia als comptes públics per a tots, però no a noves sessions per aquells que el mantenen al poder", ha afegit, assenyalant també que "està clar que no hi ha cap projecte per Espanya, només una entrega incondicional d'un president extorsionat a un crescut independentisme". 

La reunió entre els membres del PSOE i Junts, en presència també del mecanisme de mediació, s'ha celebrat després que el Congrés aprovés la llei d'amnistia, una norma que s'ha analitzat en la trobada, que ha servit per constatar els avenços fets en la "resolució del conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. Així ho han afirmat els dos partits en un comunicat, compartit després de la reunió a Suïssa, que ha avançat ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!