El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha tingut una rebuda a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges una mica millor que la que el president Quim Torra va tenir ahir. Durant el seu discurs, presentat pel conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, Aragonès ha emplaçat a Pedro Sánchez a reprendre el diàleg sobre el conflicte català amb la Declaració de Pedralbes, assegurant que "l'immobilisme també crea inestabilitat". 

"L’immobilisme també és un niu d’inestabilitat, i demanem que no hi hagi posicions immobilistes ni a Catalunya ni a Espanya, no volem fer política de braços caiguts". D'aquesta manera, Aragonès ha criticat la resposta que l'Estat ha tingut amb Catalunya, i ha assegurat que "l'independentisme i la societat catalana segur que ha fet aprenentatges amb tot el conflicte, com ara que hi ha hagut una resposta repressiva per part de l'Estat que no és la manera d'avançar". 

A més, ha dit que "la dreta conservadora i el nacionalisme conservador genera por i porta a la paràlisi a altres actors polítics, com el PSOE", i ha exigit combatre-ho. "Els independentistes estem disposats a sortir de l'immobilisme, jo hi estic, i el govern de l'Estat recíprocament ho hauria de fer", ha demanat. 

En aquest sentit, i referint-se al Pacte de Pedralbes, Aragonès ha parlat de "l'únic acord polític que hi ha hagut entre el govern de l'Estat i la Generalitat des de l'Estatut" i l'ha volgut reivindicar davant dels empresaris. "És una oportunitat i l'hem de recuperar ara amb la nova legislatura a l'Estat, i el govern de la Generalitat s'hi compromet", ha defensat. Un apunt: "No és necessari renunciar a res", descrivint l'acord del 20-S del 2018 com una "autopista suficientment àmplia" perquè ni ell hagi de renunciar a la independència, ni "el govern als seus objectius, ni Espanya al seu posicionament respecte a l'organització territorial de l'Estat". 

Així doncs, "si malauradament han d'existir fronteres, que es decideixi democràticament". I es pot fer? Segons Aragonès, "si es va modificar la constitució d'un dia per l'altre, si es van modificar les lleis perquè alguns no anessin al servei militar, això d'ara també es pot fer", ha asseverat. "Els conflictes polítics s'han de solucionar amb política, no amb judicis". 

El retorn de seus 

Alhora, també ha demanat "un compromís polític pel retorn de seus socials a Catalunya", i ha afegit que "és una cosa que hem de fer tots junts, i la Generalitat també pot ajudar". Així, s'ha compromès, des del Govern, a assumir "el compromís de facilitar al màxim" el retorn a través del "respecte a l'estabilitat política i la voluntat de resoldre les coses dialogadament".

"No ho faig com una exigència sinó com una proposta", ha dit, destacant la "necessitat de la implicació de la societat civil per acompanyar la millora de la reputació de l'economia". 

Fent referència a l'informe del Col·legi d'Economistes, que planteja que els efectes de la fuga de seus orquestrada per l'Estat no va tenir incidència econòmica, Aragonès ha avalat aquest discurs dient que "per a mi aquest canvi de seus no és una anècdota però crec que és només la resposta a un sistema propagandístic per les eleccions del 21-D i no els ha sortit bé".  

"El canvi de seus socials no ha tingut impacte econòmic immediat, però volem que hi hagi quantes més empreses millor i que s'adeqüi als seus centres de decisió".

Posar fi a la intervenció financera

El vicepresident també ha recordat que la Generalitat ha complert per primera vegada amb els objectius de dèficit, deute i sostre de despesa, i que "s'ha guanyat l'autoritat política i moral" per exigir que s'acabi la intervenció financera establerta el novembre del 2015 pel govern del PP. "S'ha de derogar perquè avui només es pot justificar per un prejudici ideològic cap a la Generalitat", ha dit. 

En aquest sentit, ha indicat que és "molt difícil" atendre les peticions dels empresaris de fer més inversions públiques precisament pels límits "injustos i establerts unilateralment" pel govern espanyol. "O separem les inversions productives dels objectius, o pagarem un alt preu en pèrdua de competitivitat en el futur", ha dit. 

Aragonès també ha repassat els incompliments de l'Estat en execució pressupostària a Catalunya, i ha dit que és el moment que la Generalitat pugui invertir més. A més, ha fet una crida als empresaris a augmentar els salaris per generar una competitivitat que no es basi només en la devaluació del mercat laboral, sinó en innovació i creixement estructural. També ha dit que cal fer més inversió privada en recerca i desenvolupament, en línia als països europeus. En aquest sentit, ha apostat per un pacte entre Govern i actors econòmics per a la prosperitat. 

Pel que fa al finançament, ha dit que el Govern participarà de qualsevol iniciativa per millorar els recursos de Catalunya, però ha posat com a "condició prèvia" la retirada del control fiscal. A més, ha avisat que no es pot fer com a "substitutori de la negociació política".