El president de la Generalitat, Quim Torra, ha entrat a la sala en què se celebren les jornades anuals del Cercle d'Economia de Sitges acompanyat del president de l'entitat, Juan José Brugera. S'ha assegut a la taula des d'on ha pronunciat la seva intervenció. Quan ha acabat s'ha aixecat, amb Brugera al costat, i ha marxat. Tot molt ràpid, perquè ningú no s'ha acostat a saludar el president en entrar i pràcticament ningú s'hi ha acostat a la sortida.

El món empresarial i econòmic reunit a la sala ha acollit amb breus i protocol·laris aplaudiments la seva intervenció. Deu segons justos. De fet, només la meitat dels presents han aplaudit en un acte on una part de les cadires han quedat buides. Durant la intervenció, en què ha emplaçat l'empresariat a defensar la democràcia davant l'estratègia de repressió de l'Estat, no resultava difícil escoltar comentaris de resignació. 

Torra ha comptat amb la crème de la crème de l'empresariat català i espanyol com a públic, on s'hi han vist cares conegudes com el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el president de CaixaBank, Jordi Gual; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Fira, Pau Relat; el president del Banco Mediolanum, Carles Tusquets; el president de la Cecot, Antoni Abad; o el president de Repsol, Antoni Brufau, entre molts altres. Però això sí, no ha patit la indiferència amb què el Cercle va rebre fa dos anys Carles Puigdemont, a qui no es va plantejar cap qüestió en el torn de preguntes. 

public-cercle-economia-empresaris-sitges-SERGI

Al president l'han interrogat sobre l'acció de govern per fer front als grans reptes que té al davant l'economia catalana, però també li han plantejat dues qüestions de perfil més polític. "Pel seu discurs tots sabem de quin peu calça políticament", ha ironitzat el president del Cercle, provocant somriures, abans d'exposar les preguntes polítiques.

La primera ha estat per retreure-li que no hagués parlat del rebuig del Tribunal Europeu de Drets Humans al recurs de Puigdemont contra la suspensió del ple posterior a l'1-O. La segona, per demanar-li la seva valoració en relació als resultats electorals i el canvi ideològic a la Cambra de Barcelona. Una institució que, de fet, no ha tingut representació a l'acte, ja que ni l'encara president Miquel Valls ni qui el rellevarà, Joan Canadell, no han assistit a Sitges, tot i ser-hi convidats, tots dos "per temes d'agenda".

Torra s'ha emparat en el respecte sobre el resultat de la nova direcció democràticament escollida pels membres de l'entitat. Però la resposta no ha agradat al president del Cercle, i així l'hi ha fet saber, per matisar tot seguit que l'interès de la pregunta era per saber si hi havia la intenció d'utilitzar la Cambra com una plataforma de reivindicació política i no de foment de l'activitat econòmica. "Ah!", ha replicat Torra mentre la remor de comentaris s'aixecava a la sala. El president ha insistit que la candidatura té el seu propi programa, el qual desconeix en detall.

Quim Torra cercle d'economia - Sergi Alcàzar

Els assistents han acollit les respostes amb nou segons d'aplaudiments. I el president ha marxat.