El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, s'ha referit al monarca espanyol el dia després de la seva visita a Barcelona: "Tenim molt clar que no només no tenim Rei, perquè ens el vam treure de sobre l'1 i el 3 octubre, sinó que volem ser amos del nostre propi destí".

Durant una presentació del llibre Tornarem a vèncer la secretària general del partit, Marta Rovira, ha fet una crida a "recuperar la complicitat entre el carrer i les institucions" que ha afirmat que va ser "una de les claus de l'èxit de l'1-O". Rovira també ha dit que "si no va bé el diàleg i la negociació amb el govern més progressista de la història de l'Estat sabrem què haurem de tornar a fer, hi haurem de tornar".

Aragonès ha començat la seva intervenció a Vilanova i la Geltrú parlant del Rei un dia després que visités Barcelona amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha recordat l'aparició del monarca a la televisió el 3 d'octubre del 2017, quan "va deixar molt clar que ens volia seguir tenint com a súbdits" i "per donar el segell reial a l''a por ellos' que s’havia convertit en porres i atacs a la gent de les escoles".

Ho ha recordat per acabar afirmant que Catalunya ha de ser "responsable de les decisions que afecten el seu dia a dia". Ha explicat que per ERC "guanyar no és guanyar unes eleccions" sinó "aconseguir la independència" per "tenir la millor caixa d'eines perquè la nostra gent visqui millor".

"Hem après molt"

Rovira, que és autora del llibre que es presentava juntament amb el president del partit, Oriol Junqueras, ha intervingut des de Ginebra per explicar que durant els darrers tres anys han "après molt" i ara saben "com lluitar en contra d'aquesta causa general i repressió política" de l'estat espanyol.

La secretària general del partit ha dit que l'1 d'octubre del 2017 va ser "imprescindible" que hi hagués "la comunió, conjunció, complicitat entre l'agenda de mobilització del carrer i el govern i els ajuntaments del país". Per això ha fet una crida a "recuperar" aquesta "complicitat".

Ha afegit que al llibre es fa autocrítica. En aquest sentit ha exposat que no es va aconseguir "explicar realment el que estava passant" a Catalunya. També ha demanat "recuperar el consens estratègic" en el sentit que cal "identificar clarament els adversaris polítics". "No ho són els independentistes del nostre costat o d'altres organitzacions, que són còmplices", ha reblat.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha fet una crida a la necessitat "sumar" i de traçar "ponts". "La unitat ens fa forts, la uniformitat ens fa dèbils", ha afegit. Ha considerat que no es poden permetre ser "antipàtics" en alguns espais. "Si ho fem serem tontos, si no som capaços de sumar, a vegades tàcticament en objectius concrets, no ho fem bé", ha reblat.