El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha avisat avui el PSOE que "ha de ser valent i superar la por al PP i que li qüestioni certes decisions si vol avançar" i "aportar solucions als problemes de fons entre Catalunya i Espanya".

En declaracions a Efe, Aragonès ha assenyalat que si la reunió d'aquesta setmana de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat va ser "poc fructífera" és perquè la part estatal "no va oferir concrecions en els temes sectorials ni tampoc en els problemes de fons".

Sobre els darrers, Aragonès ha insistit que cal poder parlar de la situació "dels presos polítics i exiliats", ja que si el PSOE no permet abordar aquest assumpte "serà còmplice per omissió" de la "política repressiva del PP", i "si no hi ha avenços en això, perdrà sentit tota la resta".

Ha admès que "hi ha marge per a la discussió i el debat", però s'ha mostrat rotund a afirmar que "si el PSOE vol aportar solucions als problemes de fons entre Catalunya i Espanya ha de ser valent i superar la por al PP; que li qüestioni certes decisions, aquest és el repte".

En cas contrari, ha dit, "el que farem és canviar el to i les formes, però mantenint el fons, i això no tindria cap sentit".

"La causa contra els líders independentistes no s'aguanta per enlloc"

Segons Aragonès, "el PSOE sap que la causa judicial" contra els líders independentistes "no s'aguanta per enlloc, és política, s'ha articulat una construcció jurídica per intentar justificar un delicte de rebel·lió que no ha existit".

Els líders del PSOE ho saben, ha insistit, "però no s'atreveixen a avançar de moment per por al PP, i han de superar aquesta por, perquè si la por a la dreta reaccionària espanyola els paralitza no podran fer res".

Sobre el nou president del PP, Pablo Casado, i la seva insistència que no es facin concessions a Catalunya, Aragonès ha dit que "és allò que sempre ha fet el PP, però amb l'arribada d'aquest nou dirigent s'alinea amb els postulats més populistes i reaccionaris de la dreta europea", per la qual cosa "seria un mal favor per a la democràcia que el PSOE es deixés pressionar".

El vicepresident del Govern ha afirmat que "no val dir que el processament dels líders independentistes és una qüestió del poder judicial", perquè "és evident que hi ha una causa general contra l'independentisme".

"Vull recordar que una cosa és la fiscalia, que aparentment és independent, i una altra és l'advocacia de l'Estat, que defensa els interessos del govern espanyol, que està personada, i que resulta que s'alinea amb Vox", ha dit Aragonès.

També ha avisat que "el que no té sentit és que ens demanin que acordem amb ells, per exemple, els pressupostos generals de l'Estat, quan els seus advocats s'alineen amb l'extrema dreta per mantenir a la presó els nostres dirigents".

Si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no canvia la posició del PP" i l'advocacia de l'Estat "segueix alineada amb Vox", segons Aragonès, "ens estaran dient que volen que el president del partit amb el qual desitgen arribar a acords segueixi a la presó —en al·lusió a Oriol Junqueras—i això és del tot incongruent".

Segons la seva opinió, "la solució passa pel respecte a la voluntat democràtica de la societat catalana, que nosaltres creiem que ja s'ha expressat prou, però si ha de tornar a expressar-se, ho farem".