El president Pere Aragonès no es mou d'allà on era: cal sumar més gent. És per això que la setmana que ve, al debat de política general del Parlament, vol fer-hi una proposta "àmplia per a l'autodeterminació". Així ho ha avançat el mateix cap del Govern, que no ha entrat en gaires més detalls més enllà de la figura del referèndum. S'ha limitat a dir que buscarà una "solució al conflicte polític amb l'Estat espanyol" i que aquesta "hauria de sumar no només els aquells que estan a favor de la independència de Catalunya, sinó tots els demòcrates".

En una atenció als mitjans de comunicació a les portes del Capitoli, a Washington, el president de la Generalitat ha situat el debat de la setmana que ve en un doble eix i que vol fer "en positiu". Per una banda, el conflicte polític. En aquest sentit, el dirigent republicà ha defensat que el referèndum "dona la possibilitat a tothom" d'expressar-se i "és la proposta més inclusiva, més democràtica i que ens ha de permetre resoldre d'una vegada per totes el conflicte amb l'Estat". Per altra banda, les mesures per a fer front a la pujada generalitzada de preus que encara perdura. Sobre això últim, ha admès que la Generalitat no disposa de "totes les eines per a revertir la situació", però que sí que pot "contribuir a pal·liar" els seus efectes.

Aragonès ha posat avui fi a la seva gira pels Estats Units després de quatre dies, durant els quals ha participat de la Setmana del Clima de Nova York i ha mantingut trobades amb representants de les Nacions Unides, congressistes o acadèmics, entre altres. El president de la Generalitat ha dit haver notat "molt interès" per la situació a Catalunya i ha defensat que "la causa de Catalunya és molt més escoltada perquè parlem de les solucions i no dels problemes".

 

"Catalanofòbia fiscal"

El cap del Govern també ha aprofitat per a respondre la iniciativa del president d'Andalusia, Juanma Moreno, de suprimir l'impost de patrimoni com a la Comunitat de Madrid i de convidar empresaris catalans a instal·lar-s'hi. Pere Aragonès ha carregat durament contra el PP, als qui ha acusat de voler guanyar vots fent servir la "catalanofòbia fiscal". El dirigent republicà ha recordat el "suport marginal" que té aquesta formació a Catalunya i ha reblat: "El PP, que tregui d'una vegada les seves mans de Catalunya".

 

En termes similars s'ha expressat el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha recriminat aquest dimecres el president de la Junta d’Andalusia per haver convidat als empresaris catalans a mudar-se al sud d’Espanya per les facilitats fiscals que poden tenir en aquella comunitat autònoma. “Els que em coneixeu bé sabeu que jo mai no faria una proposta com aquesta”, ha dit el conseller en un acte per celebrar el desè aniversari d’Infraestructures.cat. En aquest sentit, ha recriminat “el fons i les formes” de Moreno. “És per això que alguns volem marxar d’Espanya al més aviat possible”.