El president Carles Puigdemont ha recordat a PDeCAT i ERC la seva negativa pública a aprovar els pressupostos de Pedro Sánchez i que "seran ells qui hauran de decidir com argumenten la decisió de presentar o no una esmena a la totalitat". Puigdemont valorava així, després de reunir-se a Waterloo amb el president, Quim Torra, el debat obert entre les formacions independentistes sobre la conveniència de permetre la tramitació parlamentària del projecte del Govern.

En ser preguntat al respecte, ha recordat que ni el Govern ni els grups del Parlament poden decidir res al respecte i que l'única cosa que poden fer és "acompanyar els grups que ja han explicitat públicament la negativa a aprovar els pressupostos". "En aquest projecte hi som tots", ha reblat.

Tant republicans com demòcrates estan debatent internament si faciliten o no la tramitació parlamentària dels comptes de Sánchez. Aquest debat ha provocat un trencament intern al PDeCAT on la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, s'ha oposat públicament a la tramitació mentre que el responsable d'organització, Ferran Bel, s'hi ha mostrat favorable.

"És evident que una esmena a la totalitat significa que no es tramita i no presentar-la pot significar que es tramiti. Però el Govern i el Parlament poden tenir opinió però no capacitat de decidir", ha argumentat.

Torra ha viatjat a Waterloo l'endemà d'advertir que en cas que PDeCAT o ERC no compleixin l'acord en relació als pressupostos hi haurà una crisi de Govern. En aquest sentit, el president ha subratllat que el vicepresident, Pere Aragonès, ha garantit aquest mateix matí des de Ginebra, on està reunida l'executiva republicana, que les forces independentistes actuaran coordinadament.

En relació a les propostes que s'han apuntat des del PSC per buscar un acord amb ERC i PDeCAT, Puigdemont han insistit que no es tracta d'una negociació sobre partides pressupostàries sinó que les forces independentistes reclamen per fer costat als comptes del govern espanyol "una resolució política a un conflicte polític". "Això va de drets fonamentals que s'estan violant, com el dret a l'autodeterminació dels catalans", ha reblat.