"Deixem enrere l'etapa de recuperar les retallades. Posem el comptador a zero i comencem a construir un país de futur". Amb aquesta proclama ha presentat el vicepresident, Pere Aragonès, els pressupostos per al 2019, dels que ha assegurat que recuperen els "nivells pre-crisi" i que incorporen "millores per a la ciutadania".

Per aquest motiu, en una compareixença al Palau de la Generalitat, el vicepresident ha demanat als grups que deixin enrere el "debat partidista i electoralista", tot i reconèixer que el calendari és molt ajustat, i donin "llum verda" als pressupostos. "Esperem que siguin responsables" i que "estiguin a l'alçada", ha dit en aquest sentit. 

D'aquesta manera, el vicepresident ha instat dels grups de l'oposició a arribar a un "acord base" per poder tramitar els pressupostos, però ha deixat clar que si no s'aproven els comptes, l'executiu no contempla "un avançament electoral". Aragonès considera els comptes un "bé superior" que cal preservar, pel que ha demanat als grups que es comprometin a garantir-ne la tramitació.

Possible reforma fiscal

Aragonès ha explicat aquest dilluns els principals eixos dels pressupostos de la Generalitat del 2019, dels que ha destacat que incrementa la despesa no financera ni finalista a 1.715 milions d'euros respecte a l'anterior pressupost del 2017, fins a arribar als 26.157 milions. La despesa departamental, en concret, puja el 7,4% i creix en 1.665,5 milions d'euros, i la majoria d'aquest increment va destinat als departaments de Salut, Educació, i Treball, Afers Socials i Famílies

Pel que fa als ingressos, però, Aragonès ha evitat explicar si es contempla una reforma fiscal -com l'augment de l'IRPF, l'impost de successions o el de transmissions patrimonials- i ha traslladat aquest debat a la tramitació dels pressupostos. "Estem disposats a millores també en l'àmbit fiscal, si els grups decideixen tramitar el pressupost", ha dit el vicepresident i conseller d'Economia.

El que sí que ha explicat, però, és que en aquest apartat es contemplen els 2.000 milions que el govern espanyol havia promès per Catalunya -perquè assegura que no depenen el pressupost sinó de l'Estatut-. També ha demanat a PSC i Comuns no actuar amb "venjança" pel vot negatiu dels indendentistes als comptes de Pedro Sánchez, ja que ha assegurat que "subordinar-los" seria un "greu error" perquè voldria dir que no es creuen "l'autogovern d'aquest país".

"Negociació amb parets de vidre"

El Govern, a través del seu president i el seu vicepresident, presentaran aquest dimecres els pressupostos per al 2019 en seu parlamentària. Tot i això, no seran aprovats pel consell executiu i no se sotmetran a votació al Parlament fins que no hi hagi assegurada la seva tramitació

"Sempre hem defensat que tramitaríem el pressupost quan hi hagi les condicions parlamentàries que garanteixin tramitar-lo", ha dit, advertint que no portarà els comptes al Parlament "com un joc per veure qui queda malament".

La presentació dels comptes es farà a petició pròpia del president Quim Torra, però després Cs, PSC i els Comuns registressin una sol·licitud de compareixença. La compareixença servirà per debatre els comptes i veure quins suports poden tenir, però no se sotmetrà res a votació.

Aquesta compareixença arriba després de més d'una desena de reunions entre el Govern i els comuns, que van acabar amb el trencament de les negociacions per part del grup liderat per Jéssica Albiach. Els comuns van considerar que l'executiu no els donava números concrets i van demanar-li un debat públic. Per aquest motiu, Aragonès ha defensat que porten ara els comptes al Parlament, per mantenir una negociació "amb parets de vidre".