El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha instat el PSOE a complir l'acord d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i a modificar la llei d'amnistia perquè sigui "integral i d'aplicació immediata". Això vol dir que tothom perseguit pel Procés estigui inclòs en aquesta llei d'amnistia i ningú no en quedi fora. "Segons la llei actual quedarien fora de l'amnistia el cas Tsunami, Volhov, l'Operació Judes, tots els terrorismes suaus... Hi hauria molta gent que en quedaria fora", ha avisat el secretari general de Junts en una entrevista a El món a Rac 1. Segons Turull, amb l'actual redactat, també quedarien fora de la llei el president Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Per això, ha instat el PSOE a "tapar les escletxes" que té actualment l'amnistia i continuar negociant els pròxims quinze dies perquè el text arribi a la Comissió de Justícia amb un acord. 

Turull ha avisat que aquests darrers mesos els jutges han obert "vies d'aigua" a la llei d'amnistia "a cops de martell". Per això, opta per blindar l'actual redactat, assolir acords i fer transaccions amb els altres grups parlamentaris. "Cal buscar un redactat que sigui compatible amb el que vam acordar", diu Turull, recordant l'acord de Brussel·les, en què s'establia que dins de l'amnistia calia incloure-hi tots els represaliats. 

Objectiu: que ningú no quedi fora de la llei

És per això que Turull ha recordat que això "no va de buscar solucions personals", sinó que va de "resoldre un conflicte polític". "La base per resoldre el conflicte polític era que hi hagués la llei d’amnistia, perquè tothom hi entri. Si aquesta fase falla, ja anem amb peus de fang", ha dit Turull, que ha explicat que hi ha hagut debats entre els seus juristes, els d'ERC i el PSOE d'acord amb jurisprudències. "Tot el que proposem nosaltres té fonaments jurídics. No som en una llei qualsevol. Som en una llei nuclear", ha recordat el líder de Junts, que argumenta que, si fos per ell, serien els últims a entrar la llei d'amnistia. "No podrem mirar als ulls a imputats per relats delirants si acceptem aquest redactat", opina l'exconseller de Presidència, que recorda que amb l'actual redactat ell ja quedava amnistiat. 

"No deixar-ho per a última hora"

Turull ha deixat clar que en el Procés no hi ha hagut terrorisme i ha avisat que "hi ha moltes més causes" a l'Audiència Nacional. De fet, ha explicat que el president Puigdemont va rebre 37 comunicacions d'un mateix jutge en un dia. "Fa dos mesos que se'n riuen a la nostra cara i ara tenim una oportunitat per reforçar les vies d'aigua", ha subratllat Turull, que ha admès que els socialistes estaven "emprenyats" pel vot negatiu al seu partit. És per això que ha demanat no deixar les negociacions per a "última hora", tal com ha passat a les darreres negociacions. 

A més, ha admès que una conversa entre el president Puigdemont i Pedro Sánchez "ajudaria". "És un tema pendent", ha recordat el secretari general de Junts, que creu que aquestes converses "sempre van bé", ja que "no hi ha missatgers pel mig". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!