El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a que "sigui valent" i que es reuneixi amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó. "Pedro Sánchez ha de ser valent i reunir-se amb Oriol Junqueras a Soto del Real", ha dit el també conseller d'Economia i Hisenda en una entrevista a Ser Catalunya.

Aragonès ha subratllat que hi ha dos guanyadors del 28-M: Sánchez, a l'estat espanyol, i Junqueras, a Catalunya. Per al republicà, a Pedro Sánchez se li acaben les excuses per no afrontar "una negociació política". "Si vol parlar amb ERC, ja sap on està", ha afegit tot descartant substituir Junqueras com a interlocutor per "qüestions fonamentals". D'altra banda, Aragonès ha obert la porta a formar part de la Mesa del Congrés si és per reconèixer els 15 diputats d'ERC però ha assegurat que no hi seran a canvi de renunciar als seus plantejaments.

Referèndum reconegut

Des d'ERC ha tornat a instituir en la importància del diàleg. "A ERC defensem un referèndum d'autodeterminació que sigui reconegut internacionalment", ha indicat Aragonès. Tot i que Esquerra ha deixat clar que no renunciarà a cap "via democràtica" per aconseguir la independència, és conscient que la "unilateralitat la fa l'estat espanyol". 

El vicepresident també ha avisat el president Carles Puigdemont que "seria un error tornar a recuperar debats de fa un any amb voluntat d'utilitzar-los en campanya electoral". D'aquesta manera s'ha referit a les paraules de Puigdemont aquest diumenge lamentant que el Parlament no hagi defensat els seus drets com diu que ho ha fet JxCat en el cas de la llista a les eleccions europees. Aragonès defensa que no s'ha de buscar l'adversari "dins l'independentisme quan davant hi ha un adversari tan gran", en referència a l'estat espanyol.

Sobre l'opinió del Tribunal Suprem d'avalar la llista de JxCat, Aragonès ha considerat que "una flor no fa estiu", recordant la presó preventiva contra líders independentistes, del qual no n'espera cap "resolució absolutòria".