El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha volgut deixar clar als grups de l'oposició que encara que no hi hagi president, "sí que hi ha Govern, i seguirà executant les funcions que li pertoquen d’acord amb les lleis d’aquest Parlament".

Així s'ha expressat aquest dimecres en la primera sessió de control al Govern després de la inhabilitació del president Quim Torra, la qual ha estat condemnada per tots els membres de l'Executiu que han intervingut al ple. "No normalitzarem el que no és normal", ha respost Aragonès al líder del PSC, Miquel Iceta, i al del PPC, Alejandro Fernández.

Pere Aragonés i Albert Batet - Sergi Alcázar

Pere Aragonès a l'escó de vicepresident a l'inici del ple | Sergi Alcàzar

Responent les acusacions del dirigent popular d'"autolimitar-se les funcions en plena pandèmia", Aragonès ha aclarit que l'Executiu seguirà anticipant-se a la pandèmia i ha posat com a exemple els nous cribratges que s'estan fent en diversos municipis del país. "Volem totes les responsabilitats, per això som independentistes", ha defensat.

Passant ja a l'ofensiva, el vicepresident ha instat el president del PPC a mirar cap a Madrid. "Vostès estan en una guerra absurda de banderes a Madrid. Miri cap a la seva companya a Madrid", li ha etzibat en referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que manté des de fa setmanes un pols amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per no confinar l'autonomia.

220 milions

En les seves intervencions, Aragonès també ha anunciat que després de l'ampliació de 1.230 milions d'euros dels pressupostos feta al juliol, ara es tornarà a ampliar amb una partida de 220 milions: 200 aniran destinats a salut i els 20 restants a universitats.

Pere Aragonès al Parlament esco - Sergi Alcázar

El vicepresident Aragonès ha anunciat una ampliació del pressupost de 220 milions | Sergi Alcàzar 

L'ampliació s'aprovarà el proper dimarts al Consell Executiu. En el d'ahir, el Govern ja va autoritzar una transferència de crèdits a la conselleria de Cultura de sis milions d'euros. 

El Pacte Nacional de Salut

Preguntat per Iceta sobre el Pacte Nacional de Salut, Aragonès ha explicat que "un cop la comissió d’experts hagi avançat, es compartirà amb la resta de grups" i també amb els diferents actors que formen part del sistema sanitari.

Miquel Iceta Parlament - Sergi Alcázar

El líder del PSC, Miquel Iceta, preguntant al vicepresident Aragonès | Sergi Alcàzar

També ha aclarit que no només vol "sumar amb tothom" en aquest pacte, sinó també en el pla de reactivació econòmica. I precisament sobre aquest aspecte, el vicepresident ha demanat al govern espanyol "transparència" per saber quins recursos arribaran a Catalunya.

Responent una pregunta de la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, la qual ha tornat a esmentar les retallades de CiU i el "fonamentalisme de mercat", Aragonès ha denunciat l'infrafinançament de l'Estat i ha reclamat que els recursos que vinguin de Madrid l'any 2021 "ho facin en forma de transferències i no de préstecs".

Jessica Albiach - Sergi Alcázar

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, ha entregat en mà a Aragonès la proposta del seu partit pel Pacte Nacional de Salut | Sergi Alcàzar

En acabar la seva intervenció, la presidenta de Catalunya En Comú Podem ha entregat en mà a Aragonès la proposta del seu partit pel Pacte Nacional de Salut, que es resumeix a prohibir per llei les retallades en aquest àmbit i arribar a un finançament del 7% del PIB català.