Deu dies després de les eleccions del 14 de febrer, Esquerra Republicana ha intensificat l'agenda de contactes per aconseguir tancar els suports per a la investidura de Pere Aragonès. Mentre això no arriba, l'encara vicepresident en funcions exerceix com a màxima autoritat del país. Aquest dimecres, coincidint amb el primer aniversari de l'arribada de la Covid a Catalunya, s'ha mostrat escèptic amb l'anunci de Pedro Sánchez d'una injecció d'11.000 milions d'euros per a pimes i autònoms: "Ja era hora, però hem de veure el detall, la lletra petita". 

Aquest dijous farà un any exacte que l'Hospital Clínic va detectar el primer cas de coronavirus a Catalunya. Des d'aquest centre, Aragonès ha lamentat que el nou ajut promès per Sánchez arriba tard i ha recordat que "és molt important la lletra petita, perquè ja hi ha hagut molts anuncis que quan s'han anat a concretar no han estat útils". 

Sobre les negociacions per fer Govern, el candidat d'ERC ha fet una crida a la responsabilitat de la resta de forces polítiques perquè Catalunya es troba "davant d'una situació molt complicada", amb una crisi econòmica, social i emocional que només es pot superar, ha dit, "conjuntament". 

"Faig una crida a la responsabilitat que ens van donar les urnes; hem d'estar a l'alçada", ha advertit. I preguntat per la possibilitat que no sigui possible un acord per a la investidura, l'ha descartat. "No contemplo cap escenari de repetició electoral", ha manifestat. En aquest sentit ha cridat a "complir l'encàrrec" que els ciutadans han donat als dirigents polítics a les urnes. "Per mi no quedarà", ha promès. 

 

Negociacions a foc lent

La nit de les eleccions, Aragonès va anunciar la seva voluntat d'imprimir velocitat a les negociacions. Però, com era obvi, aquestes estan sent més lentes del que ERC voldria. Hi ha fins a quatre actors implicats. Ì combinar bé els ingredients comporta haver de coure el pacte a foc lent.

Els contactes s'estan fent per separat amb cadascun dels partits implicats, Junts, la CUP i els comuns, amb reunions individualitzades. El comitè negociador dels republicans ha completat ja la primera ronda de contactes amb tots ells i ha encetat ja una segona fase amb anticapitalistes i junters.

Amb cadascun d'ells s'avança en paral·lel. Així, per exemple, amb la CUP s'ha acordat un pla de xoc per revisar de dalt a baix el cos de Mossos d'Esquadra, amb Junts s'ha coincidit en la necessitat de coordinar el full de ruta cap a la República i amb els comuns hi ha hagut acostament sobretot en les polítiques socials. 

El més complicat serà poder casar els tres partits interpel·lats. Junts i els comuns insisteixen en els vetos creuats, mentre que la CUP posa com a condició la dimissió del conseller d'Interior.