Amb la ressaca de la primera gran topada entre els socis de govern palpable a l'ambient, president i vicepresident s'han assegut de costat als seus respectius escons, ara ja sense mampara d'aïllament anti-Covid. Pere Aragonès ha hagut d'enfrontar-se a l'empipada de la CUP perquè el Govern no ha plantat el Rei. "No es pot defensar l'amnistia i l'autodeterminació i seure a la taula amb el Rei", ha exclamat el diputat anticapitalista Carles Riera, que ha preguntat a Aragonès "què hi fa el govern assegut a la mateixa taula que el monarca", durant la inauguració de la reunió anual del Cercle d'Economia. 

Després d'un estira-i-arronsa entre ERC i Junts —Puigneró va declinar la petició d'Aragonès de substituir la seva presència al sopar del Cercle—, l'equip del president va optar per no deixar la cadira buida. La consellera Vilagrà compartirà àpat amb Felip VI i, abans, el mateix Aragonès hi coincidirà en una recepció amb empresaris coreans. Qüestionat també per la seva participació la setmana passada en l'acte organitzat per Foment del Treball amb Pedro Sánchez, el president ha deixat clara la seva intenció de ser "davant de tots els fòrums", perquè no té "cap problema a anar amb qui es troba políticament i institucionalment a les antípodes del projecte republicà i independentista": "Sempre defensarem l'amnistia i l'autodeterminació, no tindré cap problema a anar a defensar el projecte perquè tinc confiança en les nostres conviccions", ha rematat. 

"Males amistats"

La resposta no ha convençut la CUP, que l'ha advertit que "amb aquestes males amistats s’estan equivocant de bàndol". Ho diuen tant pel Rei, com pel "festeig amb especuladors" i les "encaixades de mà amb els oligopolis". Aragonès l'ha volgut tranquil·litzar. "No rebaixarem ni un gram el nostre programa", encara que sigui "en àmbits en què la ideologia de les persones que hi participin estigui molt allunyada". 

Més tard, aprofitant una pregunta del cap de files de Vox al Parlament, que li ha demanat fins on està disposat a arribar per mantenir-se en el poder, Aragonès ha estat contundent. "Estem disposats a anar fins al final". A partir d'aquí, la conversa amb Ignacio Garriga ha anat precipitant-se per l'abisme dels improperis proferits per la ultradreta i ha acabat amb tocs d'atenció de la presidenta del Parlament i amb Cs intentant ficar-hi cullerada sense èxit.

"El govern de la vergonya"

Al marge de les relacions institucionals amb la casa reial, l'altre assumpte que ha marcat la sessió de control és el recurs del govern espanyol contra la llei catalana de regulació del preu dels lloguers. Junts per Catalunya ha aprofitat l'atac a la norma per part de la Moncloa per posar Aragonès sobre avís. "Alguns ja érem escèptics des de bon començament, el temps ens dóna la raó, el PSOE i Podemos actuen com el PP", ha lamentat Albert Batet, que ha qualificat l'executiu de Pedro Sánchez com "el govern amb menys vergonya de la història". 

"La decisió del govern ha estat injusta, és una nova ingerència des del punt de vista competencial, contradictòria amb els seus compromisos i absolutament inoportuna", ha sentenciat Aragonès, que ha indicat que el fet que la Moncloa "no hagi sol·licitat la suspensió no hi treu gravetat", per bé que ha reconegut que "dona un marge de temps" per reaccionar. 

A la imatge principal, Aragonès i Puigneró a l'hemicicle. / ACN