El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat al govern de Pedro Sánchez a portar la seva pròpia "proposta" política per a Catalunya a la taula de diàleg amb la Generalitat, que preveu reprendre els seus treballs aquest mateix mes. 

Sánchez va acceptar aquesta setmana convocar per a mitjans d'aquest mes de setembre la taula de diàleg amb el Govern, que es va posar en marxa al febrer però que va interrompre els seus treballs a l'esclatar la crisi del coronavirus.

Dret a l'autodeterminació

Aragonès, en una entrevista a l'agència Efe,  ha explicat que ERC i el Govern defensen, com propostes per solucionar el "conflicte polític", el "dret a l'autodeterminació i l'amnistia" per als líders independentistes processats. Aragonès ha subratllat que "és molt important la proposta que pugui portar el govern espanyol" a la taula de diàleg sobre Catalunya, per poder començar a contrastar parers.


primera reunió taula diàleg Moncloa madrid EP

Primera reunió de la taula de diàleg el febrer passat. Foto: Europa Press

A la reunió que hi va haver al febrer, ha explicat, els representants de la Generalitat van preguntar a l'equip negociador que encapçalava Sánchez "quina proposta tenen per a aquesta majoria de ciutadans de Catalunya" que, siguin o no independentistes, "creuen que el futur de Catalunya ha de decidir-se votant en les urnes en un referèndum", però llavors no van obtenir "resposta".

Proposta

En la trobada prevista per a mitjans de mes, ha dit el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Sánchez "ha de posar sobre la taula la seva proposta" i comprometre's a "abandonar la via repressiva".

Segons Aragonès, abans que ERC pugui seure a negociar amb el Govern els pròxims pressupostos generals de l'Estat "cal complir" l'acord d'investidura de Sánchez, que preveia el desenvolupament dels treballs de la taula de diàleg sobre Catalunya. Si aquest acord es compleix, ha dit, "estem oberts a parlar de qualsevol cosa, però sempre posarem els interessos dels ciutadans de Catalunya per sobre de tot" i no hi haurà "xecs en blanc".

Pressupostos

Aragonès ha recalcat que "és molt diferent un pressupost orientat cap a la dreta per Cs que un pressupost progressista, socialdemòcrata i que atengui les necessitats de Catalunya, que seria l'únic pressupost en què ERC podria tenir alguna cosa a veure". 

Segons Aragonès, "el govern de PSOE i Podem ha de decidir si vol trobar una sortida per la dreta, clarament neoliberal, de retallades i poc redistributiva, de la mà de Cs, o està disposat a negociar una resposta a aquesta crisi per l'esquerra, redistributiva i defensant els interessos econòmics de Catalunya". "Només en aquest últim cas ERC estarà disposada a començar una negociació. Però són el PSOE i Podem qui han de decidir si van amb la dreta o amb el republicanisme català d'esquerres", ha afegit.