Avui Gabriel Rufián ha trepitjat el Palau de La Moncloa per primer cop amb càmeres i de forma pública. Ho ha fet en el marc de la ronda de contactes de Pedro Sánchez pels pressupostos de l’Estat. El portaveu d’ERC a Madrid hi ha anat amb una proposta sota el braç: reunir la taula de diàleg a mitjans de setembre, “com abans millor”, tot i que coincideixi amb la vista del president Quim Torra al Tribunal Suprem. Una proposta que, segons ha explicat Rufián, ha comptat amb el vistiplau del govern espanyol. Ara falta la part catalana. Pel que fa als comptes públics, ha insistit en la necessitat de complir el primers dels compromisos: el diàleg. Tot i això, ha avisat que Ciutadans és “incompatible” amb uns pressupostos d’esquerres. Això suposaria "la mort d'aquest govern".

La reunió entre tots dos ha durat una hora i tres quarts. Segons Rufián, la conversa ha estat “cordial, amable i fluïda”. El principal punt de trobada, que “és convenient, idoni i molt positiu convocar una nova reunió de la taula de diàleg” entre l’Estat i la Generalitat. “Passar de la foto a alguna cosa efectiva”, ha sintetitzat. Des d’ERC han ofert l’horitzó de mitjans de setembre i Pedro Sánchez s’hi ha mostrat favorable. En aquesta taula, ha insistit que proposaran l’autodeterminació i l’amnistia, però estan disposats a escoltar altres propostes per part de La Moncloa.

La portaveu espanyola María Jesús Montero ha confirmat que Sánchez està disposat a reunir-se a mitjans de setembre, si els gabinets del president espanyol i de Torra així ho acorden. “No hi ha cap inconvenient per part del govern espanyol”, ha afirmat. Els equips hauran de fixar data, lloc i composició. “Entre els demòcrates, l’eina que tenim és el diàleg”, ha defensat la dirigent socialista. També ha garantit que no “renunciaran” al diàleg per molt que ho reclami Ciutadans.

Davant la coincidència amb la vista per la inhabilitació de Torra al Tribunal Suprem, Rufián ha dit que seria “poc prudent” concretar ell una data. “Seria bo que fos a mitjans de setembre, com abans millor”, s’ha limitat a dir. Ha dit “no contemplar” l’opció que el president Quim Torra no vulgui asseure’s a la taula de diàleg amb l’Estat: “Seria antipolítica. Si ets polític, és bastant estrany que facis antipolítica”. La Moncloa tampoc no ha entrat a fixar una data davant la cita judicial.

ERC no vol Ciutadans a l'equació

El govern espanyol està segellant l’acostament amb Ciutadans, que s’ha posat bé per negociar els pressupostos, però aquesta és una línia vermella per a ERC. “Som incompatibles amb un partit que governa amb Ayuso a Madrid i amb Vox a Andalusia”, ha avisat Gabriel Rufián. “No és el mateix pactar la política de sanitat, d’educació, d’inversions o d’igualtat amb Ciutadans que amb ERC”, ha insistit. Ha recordat la “incomoditat” d’Unidas Podemos amb aquesta aliança.  Per aquest motiu, si hi està la formació d’Inés Arrimadas, no hi ha cap marge amb els republicans. De fet, Rufián ha instat Sánchez a tornar a la majoria de la investidura. A la llarga, ha dit, uns pressupostos de Ciutadans suposaran “la mort d’aquest govern”. Per tot això, ha conclòs, “el més natural seria facilitar un context en què Esquerra pogués ser-hi”.

Moncloa insisteix en incloure Arrimadas

Des de La Moncloa fan una "crida per igual" a totes les formacions perquè no hi hagi "vetos creuats" i participin de les negociacions. Montero ha valorat la reunió com a “francament positiva i productiva”. Tot i això, la posició respecte el paper de Ciutadans continua marcant una gran distància. La ministra d’Hisenda ha insistit que són uns pressupostos diferents en un “moment singular”, i que per tant cal trencar els “esquemes clàssics”. Ha deixat clar que seran uns pressupostos amb “polítiques progressistes”, i que per tant ERC els podria subscriure sense problemes. "Estem davant d'una emergència nacional", ha recordat.

Remodelació del Govern

Pel que fa a la remodelació del Govern de la Generalitat, el cap de files d'ERC a Madrid ho ha atribuït a les dinàmiques internes de l’espai de JxCat, als "embolics de Convergència. En aquest sentit, ha lamentat que no seria bo “traslladar les baralles internes a la primera institució de Catalunya". I ha afegit: "Dins l’independentisme hi ha una pugna entre el pragmatisme i la màgia, i ERC vol gestionar aquest mentrestant perquè avui hi ha poc marge per a la màgia".