El president Pere Aragonès i les conselleres de la Presidència i Cultura, Laura Vilagrà i Natàlia Garriga, s'han reunit aquest dijous amb entitats de l'àmbit cultural i audiovisual per fer "front comú en defensa de la llengua". Una trobada que arriba en un moment "delicat" pel que fa a la situació del català en l'audiovisual, i coincidint amb la discussió política entorn de la presència i protecció del català en la futura llei audiovisual que prepara el govern espanyol.

El Govern ha traslladat a les entitats en quin punt es troba la negociació de les esmenes al projecte de llei de l'audiovisual (amb relació a la inclusió d'una quota de produccions catalanes i en aranès dins de la quota obligada de produccions en llengües pròpies a què obliga la directiva europea).

laura vilagra

L'esperit de la directiva europea 

Sense concretar el percentatge, Vilagrà ha dit que la directiva europea dona "marge" per a la quota de produccions en llengües pròpies, el projecte de llei espanyol parteix del 5% (i ha assenyalat que a França la quota fixada és del 25%). "Cal desplegar l'esperit de la directiva europea, i entenem que la defensa del català està recollida en la directiva europea que s'ha de traspassar", ha defensat.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que ha de poder-hi entrar el català i el castellà. "No hem parlat de quotes, però sí de la necessitat d'incorporar-les", ha reblat. 

Negociació constant amb l'Estat 

Quant a l'estat de la negociació, ha dit que "és constant" i a diversos nivells, i s'ha mostrat optimista, si bé encara no hi ha "un text definitiu", sinó "intercanvi de documents", ha detallat.

En aquesta trobada, que s'ha produït al Palau de la Generalitat i on han participat Òmnium Cultural, el Gremi de Cinemes, l'Acadèmia del Cinema Català i els Productors Associats (PROA), Vilagrà ha tornat a deslligar l'acord sobre aquesta llei amb la seva posició i votació sobre els pressupostos generals de l’Estat

Enfortir la legalitat catalana 

A la reunió s’ha parlat també sobre la necessitat de "muscular" el sector audiovisual més enllà del marc legal espanyol. Cal abordar, ha dit, la reforma de la llei de l'audiovisual català, vigent des de l'any 2005, "que ha quedat obsoleta". De fet, el Govern va aprovar fa tot just quinze dies la memòria preliminar d'aquesta nova norma. 

Garriga ha traslladat també als representants de les entitats la recent aprovació del Pacte Nacional per la Llengua al Parlament, amb el suport del 85% de la cambra, i que representa, ha dit, un "front comú pel català en la llei audiovisual estatal, i la transposició de la directiva europea perquè estableixi quotes de producció en català".

 

Imatge principal: Reunió del Govern amb les entitats / ACN