La carregada de l'expresident popular José María Aznar contra Pedro Sánchez i Carles Puigdemont per les converses al voltant de l'amnistia i l'anunci d'un gran acte en contra a Madrid el proper 8 d'octubre ha anat apujant la temperatura del debat al voltant de les negociacions de la investidura. Aquest dimecres ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui n'ha sortit al pas. Aragonès ha acusat Aznar i la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, d'amenaçar el benestar, les llibertats i la democràcia de Catalunya. "Els convidem a sortir de la cova de l'autoritarisme, de la cova d'aquesta Espanya negra que no es reconeix ni tan sols ella mateixa", ha aconsellat el president des de Badalona, on es trobava fent una visita institucional.

En un acte de la FAES, Aznar va titllar dilluns l'amnistia "d'autodestrucció constitucional" i va atribuir el fet que Pedro Sánchez acceptés parlar-ne amb Puigdemont a què el president espanyol pot haver "perdut el cap". En la seva intervenció, Aznar fins i tot va recuperar el Basta ya!" que en el seu dia es va utilitzar per reclamar el final de la violència d'ETA. “No hi ha cap estat que no faci passar vergonya als seus ciutadans, en el qual es concedeixi carta de naturalesa a un pròfug de la justícia i s'accepti que un govern depengui de la voluntat d’un colpista”, va retreure. També Ayuso es va sumar al "ja n'hi ha prou" d'Aznar, per carregar contra el que va descriure com un "pla d'autodeterminació camuflat".

Amnistia inevitable

En declaracions als periodistes a Badalona, Aragonès ha advertit que "l'amnistia és inevitable" perquè, més enllà de la conjuntura de l'Estat, és una qüestió de democràcia i de protecció dels drets humans; i ha acusat Aznar i Ayuso d'intentar pressionar de manera antidemocràtica des dels carrers per aconseguir allò que "a Catalunya mai no guanyaran a les urnes". 

A parer d'Aragonès, aquesta mena de declaracions provoquen una resposta a Catalunya i que "cada vegada més persones a Catalunya no només abracin la necessitat de l'amnistia i referèndum sinó la causa de la independència de Catalunya".

Feijóo, al mateix sac

El president ha incorporat a les seves crítiques al líder del PP i candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, al qual ha retret que es pretén presentar com un moderat a Catalunya, però "una cosa és la propaganda i una altra la pràctica i la pràctica és que sempre acaben coincidint amb Ayuso i Aznar des del punt de vista ideològic i l'atac constant a Catalunya".