ERC vol resistir la ventada electoral arrecerat entre les parets del Palau de la Generalitat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest dijous, durant la seva intervenció a la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, que no té intenció d'avançar la convocatòria de les eleccions al Parlament, atès que des del 2010 Catalunya no aconsegueix esgotar una legislatura i el país necessita estabilitat. "El 2025 la ciutadania que voti i decideixi si ens ha de retirar la confiança", ha afegit.

Les especulacions sobre un avançament electoral es van disparar el passat mes d'octubre quan Junts va sortir del Govern i ERC es va quedar en minoria, amb els seus 33 diputats al Parlament. Ja aleshores, Aragonès va deixar clar que, davant la incapacitat de la resta de grups de tancar un acord contra el seu govern, no tenia intenció de convocar noves eleccions i que buscaria acords amb els diferents partits de la cambra.

Malestar intern

Això no obstant, el fet que Pedro Sánchez anunciés la convocatòria d'eleccions generals l'endemà mateix de les darreres municipals en resposta als mals resultats socialistes a l'Estat, ha provocat que tornessin a aparèixer també a Catalunya les preguntes reiterades sobre la possibilitat d'un avançament dels comicis. A les municipals també ERC va rebre un contundent càstig, va perdre el lideratge que havia guanyat el 2019 i va caure al tercer lloc, per darrere del PSC i Junts, després de perdre 300.000 vots.

El malestar intern davant d'aquests resultats, que entre les bases republicanes s'atribueix a l'estratègia de suport al govern del PSOE duta a terme a Madrid però també a decisions de l'executiu com la defensa en solitari de la taula de diàleg, va provocar crítiques a la cúpula republicana durant l'assemblea general que el partit va celebrar dimarts.

Estabilitat parlamentària

Aquest dijous van ser els empresaris del Pirineu els qui van interrogar el president sobre aquesta qüestió. I, de nou, Aragonès va descartar una convocatòria electoral. Ha argumentat que cal esgotar una legislatura completa després que des del 2010 no s'aconsegueix i ha destacat la necessitat d'"enfortir aquest factor d'estabilitat".  

Amb tot, ha admès que la situació de minoria parlamentària l'obliga a guanyar-se l'estabilitat "cada dia amb acords", però ha destacat que així ho han fet fins ara i ho seguiran fent de la mateixa manera. Encara més, ha assegurat que aprofitaran la situació que sorgeixi de les eleccions del 23 de juliol "sigui quin sigui el resultat" per garantir aquesta estabilitat parlamentària.