El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha valorat positivament el suport dels comuns per facilitar l'aprovació dels pressupostos a Catalunya, i ha recordat que aquests porten la marca de Junts. Giró ha participat en un acte del partit independentista a Badalona, on Junts ha defensat els pressupostos com una obra de Junts i especialment del conseller. "És evident que havíem de fer pressupostos, així que benvinguts els que s'hagin sumat a l'acord", ha apuntat Giró.

Durant la seva intervenció, ha recordat que la primera opció passava per arribar a un acord amb la CUP, tot i que ha defensat que "no per això s'havien de deixar de fer pressupostos". Alhora, ha remarcat que els comptes són "els millors que es podien fer amb els recursos disponibles" i ha denunciat la "repressió econòmica" que pateix Catalunya per part de l'Estat.

 

Giró ha qualificat Junts com "el partit de la gestió responsable" i ha remarcat que l'aprovació dels comptes era sinònim de "vetllar per l'interès general del país". Malgrat tot, el conseller ha lamentat que "no es pot arribar a totes les necessitats" perquè l'Estat es queda una part dels ingressos procedents dels catalans. "Catalunya genera 52.000 milions d'euros amb impostos, i aquest pressupost només arriba a 38.000 milions; la resta s'evapora davant els nostres ulls", ha comentat.

El titular d'Economia ha denunciat que l'Estat està duent a terme un "subtil procés de recentralització", tot recordant que el Tribunal Constitucional ha dictat una quarantena de sentències que "esquincen les competències d'autogovern". "No només hi ha la repressió judicial, sinó que en l'àmbit econòmic també patim repressió dia a dia", ha lamentat. En aquest sentit, ha subratllat la necessitat de canviar de model perquè "hi ha coses que no donen més de si".

De nou, Giró ha recordat que l'execució del pressupost que fa l'Estat a Catalunya "amb prou feines arriba al 60%", mentre que en altres comunitats com Madrid "supera el 100%". Per posar en valor la tasca que faran els nous pressupostos, el conseller ha posat l'exemple de Badalona, que enguany tindrà un pressupost de 33 milions d'euros. "Badalona representa un 1,7% del PIB català i rebrà l'1,9% amb el nou pressupost; des de Madrid, en canvi, a Catalunya pressuposten molt, però executen molt poc", ha indicat.

No als pressupostos de Sánchez
 

L'acte celebrat a Badalona també ha comptat amb la presència de la diputada de Junts al Congrés Pilar Calvo, que ha defensat el 'no' del partit als pressupostos Generals de l'Estat. "Creiem que no són bons per a Catalunya", ha dit, tot recordant que el govern espanyol incompleix els comptes "sistemàticament".

A més, Calvo s'ha mostrat molt crítica amb el suport d'ERC als socialistes. "El govern espanyol ha venut com una concessió la quota del 6%, que en realitat és un 2% de català a les produccions audiovisuals", ha reblat. En aquest sentit, ha apuntat que aquesta és "una obligació de mínims" i que el català es troba en un moment "d'emergència lingüística".