El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha fet una crida a "enfortir" les institucions catalanes i la societat civil i fer "inevitable" un referèndum d'autodeterminació, que creu que s'aconseguiria en "provocar" una negociació que el dotaria de reconeixement internacional.

En una carta adreçada a la militància del partit i en especial als nous electes, Aragonès ha apostat per la "col·laboració entre ajuntaments, Parlament, Govern, diputats, senadors i eurodiputats", que ha qualificat de "fonamental", perquè són "els estats generals" de la república "iniciada l'1 i el 3 d'octubre" del 2017. En aquest sentit, també ha demanat coordinació entre representants electes i societat civil davant "els embats dels poders de l'Estat".

A la carta Aragonès també ha alertat de "futurs" embats repressius de l'Estat, a qui ha acusat de tenir "difuminada" la separació de poders quan es tracta de l'independentisme, la defensa de la monarquia i la unitat d'Espanya. "Necessitem teixir una malla d'institucions i compromís ciutadà que ha de permetre autogovernar-nos i bastir el nostre projecte republicà de forma lliure i autònoma", ha demanat.

En aquest sentit, Aragonès ha explicat que els ajuntaments "són els pilars" del projecte republicà, que ha insistit que és el "del país del 80% a favor del referèndum". També ha apuntat que els consistoris són la "garantia" de la llibertat col·lectiva i els drets civils i polítics, i ha posat èmfasi en els dels presos i exiliats. 

Aragonès ha dirigit aquesta carta a tots els nous electes per felicitar-los pel resultat obtingut, que ha qualificat "d'excel·lent". Així, el vicepresident ha remarcat que han aconseguit 3.114 regidors i regidores a Catalunya, i ha destacat que han assolit la xifra més alta de regidores fins al moment (1.384).